Šta je ženska vijagra i da li zaista radi

Par
Foto: Kateryna Soroka / Tetra Images / Profimedia

Priča o ženskoj vijagri izazvala je velike kontroverze u svetu. Pokušali smo da saznamo šta se krije iza ove polemike.

Šta je „Addyi“

Uprava za hranu i lekove (FDA) je 2015. godine odobrila prvi lek za lečenje niske seksualne želje kod žena u premenopauzi. Pokazalo se da Flibanserin (Addyi) pojačava seksualnu želju utičući na hemijske procese u mozgu, a rezultati se očekuju nakon tri nedelje uzimanja jedne tablete dnevno.

Iako se naziva „ženska vijagra“, deluje na potpuno drugačiji način. Vijagra pojačava dotok krvi u muški polni organ i time omogućava postizanje erekcije. Addyi utiče na mozak žene, kako bi podstakao seksualni nagon.

Da li je efiksan

Nažalost, Addyi se nije pokazao kao čudotvorni lek kakvim je zamišlljen. Veliki broj žena koje su ga koristile, nisu primetile poboljšanje nakon mesec dana aktivnog konzumiranja.

Addyi su koristile samo žene u menopauzi i to isključivo u Americi gde je dozvoljen.

Druga opcija je „Vyleesi“

Ovaj lek je takođe odobren od strane FDA. Za razliku od Flibanserina, koji se mora uzimati svaki dan, Vyleesi se uzima samo po potrebi i to 45 minuta pre seksualne aktivnosti. Ubrizgava se u telo, za razliku od gore pomenutih tableta.

Neželjeni efekti

Najčešći neželjeni efekat ovog leka je mučnina, koju doživljava 40 odsto korisnica. Ostali neželjeni efekti uključuju crvenilo, reakcije na mestu ubrizgavanja, glavobolju, povraćanje, kašalj, umor i valunge.

Da li Vyleesi radi

Prednosti ove injekcije su takođe male. U kliničkim ispitivanjima, žene koje su ga uzimale su osetile jedva primetan napredak u odnosu na žene koje su uzimale placebo.

Druga rešenja

Ženska seksualna želja je izuzetno složena tema, a sa tako malo mogućnosti lečenja, žene se mogu osećati kao da nema nade. Međutim, ono što može uticati na povećanje seksualne želje, jesu prestanak pušenja i fizička aktivnost.

Ponekad niska seksualna želja može biti nuspojava lekova, a može biti i povezana sa problemima mentalnog zdravlja, poput depresije, pa je uvek dobra ideja posavetovati se sa svojim lekarom.

***
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram