Neprijatna pojava posle seksa koja pogađa i muškarce i žene

Foto:Shutterstock

Ako ponekad plačete nakon seksa, niste usamljeni i te suze su sasvim normalne. Suze nakon seksa mogu biti srećne suze, suze olakšanja ili najobičnija fizička reakcija koja se dogodi u određenom trenutku i nije nikakav razlog za zabrinutost.

Plakanje nakon seksa poznato je i kao postkoitalna disforija, a može uključivati suze, tugu i razdražljivost nakon seksualnog odnosa, čak i kada je on idealan. Ova pojava može se dogoditi svakome bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju i zadovoljstvo vezom, piše zadovoljna.hr. 

O njoj nije provedeno dovoljno istraživanja, međutim određene brojke postoje. Istraživači su, između ostalog, 2015. godine ispitali 230 heteroseksualnih žena i otkrili da je većina njih plakala nakon odnosa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Godine 2018. provedeno je istraživanje u sklopu kojeg je 1208 muškaraca ispunilo anonimni upitnik – njih 41 posto iskusilo je postkoitalnu disforiju, a četiri posto je reklo da je ona za njih uobičajena.

U nastavku pročitajte neke od razloga koji mogu dovesti do suza za vreme ili nakon seksa.

SREĆA

Nije svaka emocija koja izaziva plač loša. Verovatno ste nekada u životu doživeli suze radosnice, recimo na nekom venčanju. Ista stvar se može dogoditi tokom i nakon seksa. Možda ste jako zaljubljeni, možda ste upravo imali najbolji seks u životu, možda duže vreme niste imali odnose pa su osećaju intenzivniji.

PREPLAVILE SU VAS EMOCIJE

Jeste li se potpuno uživeli u trenutak? Jeste li igrali uloge za vreme seksa? Svi ovi scenariji mogu dodatno da utiču na situaciju i stvore vrtlog emocija. Suze mogu značiti da vas je jednostavno preplavilo uzbuđenje.

Takođe, uzbuđenje vas može preplaviti i zbog reakcije vašeg tela poput jačine orgazma – sve to može dovesti do suza. Naravno, tu je i druga strana medalje – suze se mogu pojaviti zbog izostanka orgazma i frustracije jer niste dobili ono što ste očekivali.

BIOLOŠKI RAZLOZI

Prema nekim procenama 32 do 46 posto žena iskusilo je suze za vreme ili nakon seksa. Razlog mogu biti hormonske promene koje se događaju tokom seksa, a koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Takođe, plakanje je jedan od načina na koje osoba može smanjiti napetost ili preintenzivno fizičko uzbuđenje. Ponekad iza svega stoji tek fizička pozadina i nema razloga za zabrinutost.

BOL

Više je potencijalnih razloga koji uzrokuju bol za vreme seksa, a fizička bol problem je koji se najčešće može lečiti. U slučaju fizičke boli za vreme seksa koja vas čak dovodi i do suza, za pomoć se obratite lekaru.

ANKSIOZNOST

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i teskobu. Kada se osećate teskobno, teško je tu teskobu ostaviti po strani za vreme odnosa.

Vaše telo tada je na jednom mestu, ali vaš um je negde drugde i to može dovesti do suza. Možda vam teskobu stvara i briga oko toga jeste li ispunili očekivanja vašeg partnera. U svakom slučaju, teskoba može biti razlog zbog kojeg plačete.

SRAM/KRIVICA

Mnogi se nađu u situaciji da za vreme seksa osete sram ili krivicu. Ponekad su za njih odgovorni problemi sa slikom tela, ponekad osoba shvati da nije planirala razvoj situacije kakav se dogodio…

Kako god, ako ste osetili sram ili krivicu za vreme odnosa, niste jedini, a bilo bi dobro da za početak razmislite o razlozima pojavljivanja.

ZBUNJENOST

Zbunjenost tokom seksa je još jedna nimalo neobična pojava koja može imati više razloga. Možda su neke stvari otišle u neočekivanom smeru, možda seks nije bio sjajan… Ponekad se situacija u krevetu jednostavno razvije na način koji vas ostavi s upitnicma iznad glave.

DEPRESIJA

Ako često plačete za vreme ili nakon seksa, to plakanje može biti znak depresije ili nekog drugog mentalnog problema koji nikako ne smete zanemariti i koji je neophodno rešiti.

Ostali znakovi depresije mogu biti tuga, frustracija, razdražljivost ili ljutnja, anksioznost, teškoće spavanja, umor, gubitak koncentracije ili memorije, neobjašnjivi bolovi i gubitak interesa za inače uobičajene aktivnosti među kojima je i seks.

TRAUMA IZ PROŠLOSTI

Seks nekad može biti podsetnik na neugodno iskustvo iz prošlosti. Određeni pokret ili položaj mogu vas, naime, podsetiti na neku traumu i izazavati bolna sećanja. Ako se ovo događa često, razmislite o odlasku terapeutu koji vam može pomoći u suočavanju s problemom.

ŠTA UČINITI AKO PLAČETE?

Ako je u pitanju fizička bol posetite lekara. Mnogi uzroci boli mogu se lečiti. Ako razlog nije fizička bol, onda o njemu dobro razmislite.

Postavite nekoliko pitanja:

– Je li to bilo tek nekoliko suza ili sam stvarno plakala?
– Šta mi je prolazilo kroz glavu kad je počelo? Jesu li moje misli bile prijatne ili uznemirujuće?
– Jesam li ponovno proživela neko neprijatno iskustvo?
– Je li plakanje ublažilo napetost ili je dodatno povećalo?

Ako su vaša razmišljanja o trenucima u kojima su se pojavile suze zapravo pozitivna, onda verovatno nema razloga za brigu.

Ako vaši odgovori ipak upućuju na emocionalne probleme u vezi ili spavaćoj sobi pokušajte sledeće:

– Dajte sebi vremena i idući dan opet prođite kroz ova pitanja u miru.

– Kada osvestite potencijalne probleme, razgovarajte s partnerom o vašem odnosu i šta učiniti da on bude bolji.

ŠTA UČINITI AKO VAŠ PARTNER PLAČE?

Sigurno nije prijanto videti vašeg partnera u suzama nakon seksa. Ono što možete uraditi je postaviti pitanje da li nešto nije u redu. Pritom, nemojte ga omalovažavati ili zvučati optužujuće.

Poštujte njegovu želju ako treba trenutak za sebe, međutim nešto kasnije opet pokrenite ovu temu i pitajte ga možete li vi nekako pomoći i, vrlo jednosatvno, budite tu za njega.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram