Sedam uvrnutih stvari koje se događaju u mozgu nakon seksa

Šta se dešava u mozgu nakon seksa Foto: Oksana Klimenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Seks sa nekim može izazvati osećanja za koja možda niste ni znali da ih imate. To je zato što se tokom i nakon seksa mnogo toga dešava u vašem mozgu i telu.

Postoje brojni čudni efekti seksa na mozak – poput osećaja „drogiranosti“ posle odnosa ili promena u sećanju.

Objašnjenje ovih fenomena može vam pomoći da bolje razumete zašto se osećate na specifičan način kada ste sa nekim.

Seks oslobađa oksitocin, koji čini da se osećate povezani sa partnerom

Nakon seksa, luči se oksitocin – koji se često naziva i „hormon maženja“. Oksitocin nam daje onaj topao i nejasan osećaj nakon orgazama zbog kog mnogi od nas požele da zadremaju, ušuškaju se ili se osećaju udobno. Ovaj hormon čini da se osećamo povezani s osobom u sa kojom smo upravo spavali. Oksitocin takođe ima svojstva ublažavanja bolova.

Seks aktivira mali mozak, koji obrađuje emocije

Mali mozak je područje koje se povezuje sa kretanjem, koordinacijom i motoričkim veštinama. Osim fizičkog kretanja, mali mozak je zaslužan i za emocionalne obrade sveta oko nas. Pošto se toliko vaših mišića koristi tokom seksa, seks aktivira mali mozak. Postoje mnoge teorije koje sugerišu da je nakon spavanja s nekim aktivacija vašeg malog mozga uključena u to kako obrađujete osećanja prema partneru. Drugim rečima, ako ste se ikada shvatili da vam se neko sviđa više (ili manje) nego što ste mislili, to može biti povezano sa vašim malim mozgom.

Foto: Shutterstock

Dopamin se oslobađa, pa se nakon seksa osećate „drogirano“

Neurotransmiter dopamin je poznat po tome što čini da se osećate srećno. Ne samo da se oslobađa tokom seksa, već preplavljuje mozak tokom orgazma. Dopamin nam daje osećaj euforične nagrade – to je jedna od hemikalija mozga povezana sa zavisnošću. Govori nam: „To je bilo dobro, svidelo nam se, trebalo bi to da ponovimo i da se ponovo osećamo dobro“. Seks ispuni vaš mozak dopaminom, zbog čega želite da jurite taj osećaj koji dobijate.

Seks angažuje hipokampus, jačajući vaše pamćenje

Bilo da vam je seks u magli ili se možete setiti svakog detalja, na to utiče hipokampus. U zavisnosti od konteksta, učešće hipokampusa u seksu može poboljšati ili pogoršati vaše pamćenje. Češći seks (a samim tim i češći angažman hipokampusa) povezan je sa povećanjem memorije. Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu Volongong u Australiji iz 2018. godine, sprovedenoj na 6.000 odraslih, učesnici koji su imali seks češće su imali jače kratkotrajno pamćenje.

Foto: Shutterstock

Orbitofrontalni korteks se gasi, što može uticati na donošenje odluka

Orgazmom se isključuje deo orbitofrontalnog korteksa mozga, regiona odgovornog za donošenje odluka. Bez obzira da li ste uzdahnuli jače nego što ste planirali ili vam se karlica pomerila na novi način, tokom orgazma vaše telo zaista ne zna šta radi. Isključivanje orbitofrontalnog korteksa takođe čini da radite hrabrije stvari u krevetu. Možda ćete manje brinuti o tome kako izgledate ili zvučite, a bićete više fokusirani na ono što vam prija.

Seks oslobađa vazopresin, čineći da osećate lojalnost

Jedan od hormona koji se oslobađa nakon seksa je vazopresin, koji vam pomaže u regulisanju žeđi, ali je takođe uključen u razvoj vezanosti. Vazopresin, koji se proizvodi u hipotalamusu, oslobađa se iz hipofize u mozgu nakon seksa. Povećani vazopresin povezan je sa osećanjem lojalnosti osobi sa kojom ste spavali i veruje se da je to hormon koji nas motiviše da budemo monogamni. Istraživanje je pokazalo da pojedinci koji varaju u svojim romantičnim odnosima imaju varijaciju gena koja održava njihovu proizvodnju vazopresina niskom.

Zaljubljeni par Foto:Shutterstock

Neuronski put, zaslužan za procenjivanje osobe, isključuje se tokom seksa

Postoji razlog zašto vam je teško da napravite logičku, analitičku procenu ljudi sa kojima ste spavali: neuronski put zaslužan za procenu osobe isključuje se tokom seksa. To je verovatno razlog zašto imamo izreku da je ljubav slepa. Vaš fokus se prebacuje sa misli na emocije. Zbog toga će vam možda biti manje stalo do društvenih normi i samo ćete se usredsrediti na ono što osećate.

***

Bonus video: Istorijat ljubljenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram