Ginekološkinja otkrila kako devojke u Srbiji gube nevinost

Ljubav i seks 08. nov 202222:25 > 22:29
Foto:shutterstock; Vesna Lalić

Nisu emotivno i psihički zrele, ali fizički jesu.

“Nemoguće je da sam trudna, imala sam seks samo jednom”, “Želim hirurško uklanjanje himena da bih lakše podnela prvi seks”, “Probala sam sve poze, a bio mi je prvi”, ovo su samo neke od izjava koje slušaju ginekolozi u Srbiji u razgovorima sa svojim pacijentkinjama, među kojima je sve više maloletnih devojčica, ne starijih od 15 ili 16 godina.

Pročitajte još:

U odnosu na period od pre nekoliko decenija, starosna granica za stupanje u seksualne odnose danas se znatno spustila, a informisanost o seksu je daleko veća. Međutim, znanje o seksualnom zdravlju, polno prenosivim bolestima, ali i o kontracepciji kao da uopšte ne postoji.

Nisu emotivno i psihički zrele, ali fizički jesu

“U današnje vreme mlade devojke, devojčice, ranije stupaju u polne odnose nego što su to neke ranije generacije, naravno, govorim o proseku. To je potvrdila i anketa Instituta za društvene nauke, čije je istraživanje pokazalo da prvi seks devojčice imaju najčešće sa 15 ili 16 godina”, priča za Zadovoljna.rs dr Mima Fazlagić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva.

Mlade devojke, adolescentkinje, naglašava ona, stupaju u prvi polni odnos u periodu kada nisu emotivno i psihički zrele, ali fizički jesu.

Seks, par, krevet, Zašto je dobro voditi ljubav uz muziku
Foto: Shutterstock

Informacije dobijaju na pogrešan način

“Njihov odnos prema prvom seksu, komentari i ponašanje, govori da potpuno pogrešno pristupaju polnom odnosu. Jedan od problema je što se gotovo nijedna ne javi ginekologu pre nego što stupi u seksualni odnos kako bi se informisala o kontracepciji i svemu što ih zanima. Nažalost, informacije dobijaju na pogrešan način, putem televizije i interneta. Uvek im kažemo da stupaju u seksualni odnos kad one same stvarno osete želju i potrebu, kad osete da su psihički spremne. Međutim, dešava se da uglavnom imaju odnos jer su zaljubljene i žele da impresioniraju dečka”, kaže dr Fazlagić.

Par, muškarac, žena, seks, sex
Foto: Shutterstock

Seks više nije tabu tema, dostupan je svuda, na dva klika od nas, a deca misle da je seks maratonsko menjanje poza i da nema nikakve veze sa bliskošću i emocijama.

“Na internetu i u porno filmovima seks je nerealan, to nije stvarnost i ne treba tako da bude. To stalno ponavljamo mladim pacijentkinjama, ali ne vredi. Imala sam pacijentkinju staru 17 godina koja je posle prvog seksualnog odnosa došla kod mene u ordinaciju. Bila sam šokirana kada mi je ispričala koje je sve poze probala. Zapravo, to su sve poznate poze i svi načini upražnjavanja seksualnog odnosa, a to joj je bio prvi put. Ona je probala sve što je videla i ‘naučila’ na internetu, što je porazno”, naglašava dr Fazlagić.

Seks, par, krevet, zavođenje, zavodjenje
Foto: Shutterstock

O seksu mladi u Srbiji, a verovatno i u svetu, ističe doktorka, danas uče sa TikToka i raznih sajtove za odrasle, gde dobijaju potpuno pogrešne informacije i poruke.

“Deca znaju sve o seksualnim pozama, o analnom i oralnom seksu, ali ne znaju ništa o kontracepciji. Toga nema na forumima, sajtovima, društvenim mrežama koje prate. Iznenađuje me da mlade devojke danas manje znaju o kontracepciji nego što su znale njihove mame, u vreme kad nije postojao internet i kad je bilo teško i komplikovano doći do takvih informacija. Rezultat su pacijentkinje poput jedne devojke koja ima 16 godina i koja je kod mene došla sa poodmaklom trudnoćom. Bila je van sebe jer, kako je rekla, dečko joj je objasnio da ne može da zatrudni prilikom prvog seksa, pa joj nije jasno kako se to dogodilo. Takve izjave čujemo u 21. veku, što je neshvatljivo”, naglašava naša poznata ginekološkinja.

Foto:Shutterstock

O kontracepciji se raspituju isključivo devojke koje kasnije stupaju u prve seksualne odnose, međutim, one često traže da im hirurški uklonimo himen.

“Kada pređu 25 godina, a još nisu imale seks, devojke osećaju neku vrstu straha i anksioznosti od probijanja himena. Čini im se da će kroz sve to lakše i bezbolnije proći ako im uklonimo himen hirurškim putem, tako da situacije u ordinaciji idu iz krajnosti u krajnost”, priča sagovornica Zadovoljna.rs.

Ona napominje da je sve češći odnos mama-drugarica, što može biti vrlo negativno po dete.

prvi seks
Foto: Shutterstock

“Na preglede sa mladim devojkama dolaze ponekad i majke, koje sa njima imaju drugarski odnos. Taj odnos je toliko opušten da one znaju svaki detalj seksualnog odnosa koji je imala njihova ćerka. Razgovaraju o najboljim pozama, načinu polnog odnosa i slično. To je sa jedne strane dobro jer deca pričaju sa roditeljem, ali sa druge je loše jer se gubi osećaj straha od roditelja od grdnje, nema autoriteta i nikakve odgovornosti prema svom zdravlju koje može biti ugroženo previše slobodnim seksualnim životom. Te majke takođe pokrivaju ćerke pred strogim očevima, koji uglavnom ništa i ne znaju. Najgore je što čak i u ovakvim odnosima bude mnogo slučajeva gde devojčice opet majke lažu, koliko god da se navodno poveravaju jedna drugoj”, objašnjava dr Fazlagić.

Srbiji nedostaje, naglašava ona, zdravstveno vaspitanje.

“To nije seksualno obrazovanje, kako ga mnogi nazivaju, ne, to je učenje o zdravlju, o kojem naša deca sve manje znaju. U školama treba da uče od stručnih lica, budućih lekara kako da sačuvaju zdravlje u svim sferama života. Trebalo bi početi sa tim kako da jedu i kad da odlaze kod zubara, da uče o štetnosti nikotina, alkohola, pa onda i o seksualnom životu i polno prenosivim bolestima. Došli smo do toga da naša deca i mladi imaju previše informacija, a sve manje znanja. To je apsurd, ali je tako”, zaključuje doktorka Fazlagić.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram