Fidel Kastro je bio noćna mora žena – i sve su mu praštale

Foto: Tommy Weber / Zuma Press / Profimedia

Sa svojim moćnim izgledom revolucionara i zavodljivom harizmom, Fidel Kastro bio je poznat ne samo kao jedna od najvećih ličnosti istorije 20. veka, već i kao veliki ženskaroš.

Kastro je od svojih početaka, dok se kao gerilski vojnik krio u planinama, bio na glasu kao raskalašni ljubavnik kojeg su žene volele, ali koji se nikada nije „smirio“ i obavezao na ljubav samo jednoj.

Priče o njegovim ljubavnim avanturama nisu zamirale tokom njegovih pet decenija na vlasti, sve do njegove smrti u 90. godini. Priča se da je spavao sa hiljadama žena. New York Post je u članku iz 2008. godine naveo da je cifra bila zapanjujućih 35.000 žena, podatak koji potiče od neimenovanog bivšeg zvaničnika.

Novinarka An Luis Bardač napisala je u knjizi iz 2009. godine da joj je Kastro rekao da je stvorio „skoro pa celo pleme“ dece. Ali teško je odvojiti istinu od legende. Sam Kastro retko je pričao o svom privatnom životu.

„Po mom mišljenju, privatni život ne bi trebalo da bude instrument za publicitet ili politiku“, rekao je 1992. godine.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

#fidelcastro #fidel #castro #vivafidel

Објава коју дели The Red Dawn (@the_red_dawn1917) дана


Špijunka koja ga je volela

Navodno je imao oko za plavuše, zavodeći niz američkih, nemačkih i italijanskih žena tokom pedesetih i šezdesetih.

Pročitajte još:

Neposredno nakon preuzimanja vlasti, 1959. godine, Kastro je imao vezu sa mladom Nemicom Maritom Lorenc, koja kaže da ju je CIA angažovala da izvrši atentat na njega. Izgubila je živce, bacila otrovne tablete u toalet i na kraju provela njihove sastanke u hotelu Hilton u Havani vodeći ljubav s njim, rekla je u intervjuu za Vanity Fair 1993. godine.

Kastro je nad njom imao misterioznu moć od dana kada ga je upoznala, rekla je.

„Kada Fidel razgovara s vama, razgovara vrlo blisko. Gleda vam pravo u oči“, rekla je Lorenc objašnjavajući kako ju je odmah oborio s nogu.

„Nikad me ništa nije tako snažno pogodilo – poput tone cigala. Nije mi dao da se potpuno skinem. Bio je najslađi i najnežniji. Pretpostavljam da niko nikada ne zaboravlja svog prvog ljubavnika“, dodala je.

Jedini brak

Prema Kastru, njegov jedini brak bio je 1948. godine sa Mirtom Diaz-Balart, studentkinjom filozofije iz bogate porodice. Zajedno su dobili sina Fidelita, koji je danas 67-godišnji nuklearni fizičar.

Brak se raspao kada je Kastro zatvoren nakon što je izveo neuspeli napad na kasarnu Monkada 1953. godine – na početku njegove revolucionarne borbe.

Dok je bio u zatvoru, saznao je da je prihvatila posao u ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je njen brat bio visoki zvaničnik. Ogorčen, razveo se od nje 1954. godine.

Međutim, postoji i verzija priče da je Mirta ta koja je pokrenula razvod – jer je pošta pomešala pismo namenjeno njoj, sa pismom koje je Fidel namenio svojoj ljubavnici.

Sve Fidelove ljubavnice

Dok je bio u braku sa Mirtom, Fidel započeo strasnu vezu 1952. godine sa Natalijom „Nati“ Revueltom, lepom plavušom koja je takođe bila udata.

Pročitajte još:

Zajedno su dobili ćerku Alinu 1956. godine. Tokom afere, napustili su je suprug, koji je bio kardiolog, kao i sin, a ona je svoje bogatstvo dala Fidelu kako bi finansirala njegovu revoluciju.

Ali ni ona nije bila konačna ljubav kubanskog revolucionara. Raskinula je kada je saznala za druge žene.

„Sad imam samo jednu nevestu – revoluciju“, rekao joj je tada Kastro.

Pobegla je sa Kube 1993. godine i sada živi u Majamiju.

Kastro je takođe navodno imao još jednu poznatuju aferu 1955. godine sa Marijom Laborde, aktivistkinjom u njegovom pokretu, sa kojom je dobio sina Horhea Anhela. Ali, ko zna koliko ih je ostalo samo u sećanjima pojedinaca…

Saborkinja koje se plašio

Jedna od najuticajnijih žena u Fidelovom životu bila je Selija Sančez, saborkinja koja je bila njegova osoba od poverenja i lična sekretarica – a sigurno i daleko više od toga – sve do njene smrti od raka 1980. godine.

Ali, postoje i glasine da je izvršila samoubistvo zbog teškog života sa Fidelom.  Selija je bila pet godina starija i navodno dosta pametnija od kubanskog vođe. Zahtevala je da joj Kastro bude veran, a priča se i da mu je redovno pravila ljubomorne scene. Na početku je krio ljubavnice od nje, ali to više nije činio nakon dolaska na vlast.

Žena koja mu je rodila petoro sinova

Kastro je imao malo strpljenja za uključivanje porodice u politiku, što je stil američkih političara.

„Politički gledano kao revolucionar, odbijam da mešam svoju porodicu sa politikom. U stvari, ideja o prvim damama izgleda smešno“, rekao je američkom režiseru Oliveru Stonu u dokumentarnom filmu iz 2003. godine.

U filmu je otkrio da u stvari nikada nije bio venčan sa Dalijom Soto del Valje, zelenookom plavušom, 15 godina mlađom, sa kojom je delio život od 1980-ih. Upoznao je nekadašnju školsku učiteljicu 1961. godine tokom masovne kampanje opismenjavanja koju je pokrenula njegova nova vlada, a sa njom je imao pet sinova: Alehandra, Aleksa, Antonija, Aleksisa i Anđela.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram