Da li je povratak bivšima okej ideja – Keri i Ejden izazvali burnu raspravu na mrežama

Oko ove teme mišljenja su podeljena, baš kao što je nekad postojala podela na Zverka tim vs Ejden tim.

Keri i Ejdan pomirili su se u seriji „I tek tako…“ i izazvali žestoku raspravu na internetu. Sudeći prema reakcijama obožavatelja na društvenim mrežama, jasno je da je tema povratka bivšem partneru vrlo aktuelna ovih dana.

S jedne strane, večni romantici vide ponovno ujedinjenje s partnerom kao znak ljubavi koja pobeđuje sve, nakon što je svaki partner „odrastao“. Oni sa ciničnijim stavovima tvrde da povratak bivšem nije dobra ideja jer se raskid verovatno dogodio iz važnog razloga.

Lako je osuditi i baciti drvlje i kamenje, ali za to očigledno razloga imaju ne samo fiktivni likovi iz serija.

Najneprijatnija stvar u vezi je, naravno, rastanak.

Teško je zamisliti osobu koja je uspela da izbegne takav test. Raskid je bolan, jer i srce i um odbijaju da prihvate da je sve u šta ste verovali prestalo imati smisla, kao da vaša velika ljubav uopšte ne postoji.

Tuga zbog rastanka je neizbežna, i sve je jača dok sebi govorite da je sve gotovo i da je ovo zauvek. Morate proći kroz ovu dramu, neopravdanu izdaju svoje ljubavi i živeti uprkos trnu u srcu. Neko traži podršku od prijatelja, neko, naprotiv, teži pustinjaštvu, ali vreme i metoda zasnovana na drevnoj poslovici „klin se klinom izbija“ najuspešnija je za izlečenje nakon raskida.

Možda bi bilo lakše prebroditi raskid, ako bi nam verovanje zatreperilo negde duboko u duši: ništa, sve će biti u redu, jednog dana ćemo pokušati ponovo. Ideja da se utešimo od bolnog raskida u naručju bivšeg takođe deluje veoma prirodno. To je kao da odete kući nakon romantične odiseje, ubedite sebe da ste i vi nekada napravili pravi izbor.

Dženifer Lopez
Dženifer Lopez, Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Slučaj Benifer

Nova runda u vezi između Dženifer Lopez i Bena Afleka je živopisan primer povratka bivšem kako bi se zaboravilo na neuspeh nedavne veze. Dženifer se prošlog proleća rastala od bejzbol igrača Aleksa Rodrigeza, a Ben je nekoliko godina lutao od devojke do devojke nakon razvoda od Dženifer Garner.

Šta kaže statistika?

Prema statistikama, ponovno pomirenje sa bivšim nije redak i nikako novi trend: oko 50 odsto razdvojenih parova nema ništa protiv da ponovo budu zajedno, prema studiji objavljenoj u „Journal of Social and Public Relationships“.

Mesecima, pa čak i godinama nakon razdvajanja (nije važno da li ste ih proveli sami ili sa nekim drugim), mnogi misle – „Pitam se da li misli na mene …“, „Možda je sazreo, i sada bismo mogli uspeti …“ ili „Šta ako imamo priliku da počnemo iznova… „. Teško je predvideti razvoj događaja, ali to se stalno dešava. Pitanje je samo – da li je dobro ili loše? I zašto nam ovo uopšte pada na pamet?

Zašto postoji želja da ponovo budemo zajedno sa bivšim partnerom?

„Budimo iskreni, ideja da počnemo ispočetka rođena je iz neodlučnosti. Najverovatnije, u početku niste bili sigurni u svoju razdvojenost“, objašnjava klinički psiholog u Centru za mentalno zdravlje. „Možda se jaz nije dogodio na vašu inicijativu, a i dalje vas muči osećaj potcenjivanja. Ili su kraj veze ubrzale okolnosti koje vam oduzimaju priliku da budete zajedno – na primer, prilično ste bili umorni od ljubavi na daljinu.“

U svakom slučaju, vaše povlačenje je sasvim razumljivo sa psihološke tačke gledišta. Uvek je prijatno vratiti se tamo gde ste se dobro osećali i uroniti u poznate zagrljaje, dodire, mirise, zvukove. Istovremeno, intrigira vas ono što se moglo promeniti u dragoj osobi tokom vaše razdvojenosti – zapravo, ne očekujete obnovu starih odnosa, već početak novih, doduše sa nekim koga ste znali vrlo dobro u prošlosti.

Foto: HBO Max / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Da li je ponovno pomirenje sa bivšim uopšte dobra ideja?

Zapamtite jednom zauvek: ni u kom slučaju se ne vraćajte svom bivšem ako bez njega osećate prazninu ili neku vrstu inferiornosti, kao i nedostatak nekoga o kome morate da brinete. Uobičajena metafora „dopunjuješ me“ destruktivna je u odnosima u stvarnom životu. Srećna i harmonična zajednica obično se postiže od dva cela i samozadovoljna pojedinca. Zvuči otrcano, ali je istina.

Drugo, ako vaš bivši (muž, dečko) ne pomisli da promeni ponašanje koje je doprinelo vašem raskidu – uskoro ćete videti poznat kraj.

Na kraju, na vama je da odlučite koliko su očigledne koristi od približavanja junaku starog romana. I treće, nemojte se prepustiti iluziji da ćete uskoro uroniti u olujne talase bivših strasti. Neće biti ponavljanja – vreme je prošlo i oboje ste se promenili.

Foto: Eric Kowalsky / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

O čemu treba razmisliti pre nego što nastavite vezu?

Ako i dalje zaista želite da se vratite svom bivšem, evo šta stručnjaci savetuju pre nego što se odlučite za ovaj hrabar korak:

1. Budite vrlo iskreni i jasni zašto to želite. Da li ste znatiželjni? Želite da pronađete udobnost? Osveta? Ne zaboravite da obnavljanje veze zbog iluzornih planova ne obećava dobro u budućnosti.

2. Podelite svoja osećanja i brige sa bivšim. Ako oklevate da razgovarate o takvim temama, vratite se na tačku broj jedan i ipak priznajte zašto želite da ponovo budete zajedno. Za harmonične odnose veoma je važna veština međusobne otvorenosti, sposobnost razmene iskustava i briga o partneru. Vežbajte unapred da vidite koliko ste napredovali po ovom pitanju.

3. Još jedna tema za dijalog: Raspravite gde mislite da ste se promenili i kako će to uticati na vašu vezu. Ne gubite vreme i emocije na ljubomorna pitanja – ono što ste naučili u drugim vezama obogatilo vas je iskustvom i sada će vam samo koristiti. Ovaj razgovor će vam pomoći da pomirite očekivanja i vrednosti koje su važne za vas oboje. Klađenjem na iskrenost i razumevanje zaista dobijate priliku da svoju priču započnete iznova, piše zenskimagazin.rs.

Foto: HBO Max / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

A mi želimo da znamo šta vi mislite. Jeste li se (ili biste ikada) pomirili s bivšim partnerom i kako je to prošlo?

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram