Jedini slatkiš koji lekari preporučuju je pun magnezijuma i gvožđa, a svi ga izbegavaju zbog straha od gojenja

Foto: Shutterstock

Ovu poslasticu mnogi zaobilaze iz straha od gojenja, a ona je puna hranljivih i korisnih sastojaka.

Kada je reč o slatkišima, često im je teško odoleti, a kad ih jednom počnemo jesti, još je teže prestati. Posledice dobro znamo: visok šećer u krvi, gojaznost zbog visokog unosa kalorija, a bez nutrijenata, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedan slatkiš koji stručnjaci često preporučuju kao poželjan u ishrani.

Američki supermodel Sindi Kraford obožava ovu namirnicu, a u pitanju je tamna čokolada.

Sindi
Foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Jedna od žena koja je svojom lepotom obeležila devedesete, a koja i danas dominira modnim pistama, svojevremeno je na svom profilu Meaningful Beauty na društvenoj mreži X/Twitter napisala da joj je ‘parče tamne čokolade svakodnevna uživancija’.

‘Na kraju ručka uvek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok gotov’, rekla je Sindi za The Cut.

Zašto treba da jedemo tamnu čokoladu

Tamna čokolada
Foto: Deyan Georgiev Authentic collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumacije ove poslastice koja ima veliki udeo kakaa i obezbeđuje dosta antioksidansa i minerala, prenosi Story.hr.

Prema medicinskoj platformi Healthline, jedna pločica tamne čokolade od 100 grama, koja ima 70-85% kakaa, sadrži:

11 g vlakana

66 % preporučenog dnevnog unosa gvožđa

57 % preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

196% preporučenog dnevnog unosa bakra

85 % preporučenog dnevnog unosa mangana

bogata je kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram