„Zašto sam odustala od keto dijete iako sam smršala“

Foto: Jennifer Still

Dženifer Stil je uspela da izgubi više od 50 kilograma tokom jedne godine, zahvaljujući keto ishrani i vežbanju šest dana nedeljno. Ipak, ona je odustala od ove dijete, zato što je loše uticala na njeno zdravlje.

O svom iskustvu pisala je za Insider.

„Dramatično sam smanjila unos ugljenih hidrata i oslanjala sam se na namirnice sa većim sadržajem masti da bih se osećala sitom. Uparena sa mojim intenzivnim kardio vežbama, keto dijeta mi je pomogla da brzo smršam“, kaže Dženifer.

Ipak, njoj se polovina izgubljenih kilograma vratila – ali neće opet slediti keto ishranu.

Evo zašto.

Previše masti

Keto dijeta generalno uključuje izbacivanje ugljenih hidrata i njihovu zamenu mastima i proteinima. Tipična keto dijeta se sastoji od 75 odsto masti, 20 odsto proteina i 5 odsto ugljenih hidrata.

„Dijeta ne zahteva nužno da konzumirate mnogo masti, ali to se definitivno dešava kada pokušavate da postignete određeni kalorijski unos, a da ne osećate veliku glad. Masnoća je varirala od maslinovog ulja i avokada, do crvenog mesa i putera, ili životinjskih masti koje se koriste za prženje“, opisuje Dženifer.

Mnogi koji odluče da slede keto dijetu vole mogućnost da svakodnevno jedu ogromne šnicle pržene na puteru i gomilu slanine, a da i dalje gube kilograme. Ali ona se zbog sve te masnoće loše osećala.

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

Previše ograničenja

Ograničenja keto dijete su se Dženifer ponekad činila nepodnošljivom. Najgore je bilo kada je u pitanju jelo sa prijateljima ili večera u restoranu.

„Često sam bila ograničena na samo jaja, salate ili veliki tanjir mesa i povrća bez mnogo varijacija. Postalo je dosadno. Dosadile su mi opcije, i sigurna sam da su moji obroci frustrirali ljude sa kojima sam jela“, priznaje.

Foto:shutterstock

Uticaj na zdravlje

Nakon nekoliko meseci praćenja keto dijete, Dženiferin nivo holesterola je drastično porastao.

„Iako mnogi ljudi koji prate keto smatraju da im se holesterol smanjuje, to nije bilo moje iskustvo. Činilo se da se moje telo nije dobro prilagodilo keto životu“, rekla je.

„Još uvek pokušavam da izađem iz keto načina razmišljanja da su ugljeni hidrati negativci koje treba izbegavati po svaku cenu, ali je dobro znati da mogu da odem na večeru i izaberem bilo šta na meni. To je sloboda koju nikada nisam imala sa keto, i mnogo je održivije kao način života“, dodaje Dženifer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram