Treba li uopšte smanjiti ugljene hidrate da bismo smršali

mršavljenje
Foto: Marko Zamurovic / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi popularizuju ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao dobar i ispravan način da trenutno izgube kilograme i ostanu zdravi, ali čini se da to zapravo nije tako.

Ugljeni hidrati uglavnom nisu pravi razlog što se osećate loše, niti vam onemogućuju zdrav način života. Zapravo ih je potrebno jesti da biste podstakli efikasnost pri vežbanju i zadržali osećaj sitosti, tvrde nutricionisti.

Bek Miler, klinički nutricionista i osnivač internet platforme koja nudi savete o zdravom načinu života i mršavljenju bez gladovanja i osećaja krivice, dao je nekoliko uputstava o odabiru najkvalitetnijih izvora ugljenih hidrata.

Prvo i osnovno, ako jedete ugljene hidrate, oni moraju da budu bogati hranljivim supstancama kako bi vas zasitili na duže vreme, pomogli vam u održavanju pamćenja, koncentracije, izdržljivosti i još mnogo toga.

Ako pokušavate da smanjite unos nutritivno siromašnih ugljenih hidrata i povećate unos onih bogatih, redosled koji prenosi N1 mogao bi da vam pomogne da prepoznate neke za koje niste možda ni pomislili da nisu dobri za vas.

Bek Miler sastavio je spisak na kome se nalaze namirnice bogate ugljenim hidratima od najmanje kvalitetnih prema onim najkvalitetnijima, a naići ćete na nekoliko iznenađenja, to je sigurno.

Krofne, kroasani, kolači, peciva

Pirinčani krekeri i čips

Kuskus

Beli hleb, beli pirinač

Kukuruzne tortilje

Hleb od više vrsta žitarica

Smeđ pirinač

Slatki kukuruz, ovas

Krompir

Kvinoja, heljda, ječam, mahunarke

Većina voća i povrća

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu