Katarinina priča: Promene zbog kojih sam smršala preko 60 kg

Katarina Trmčić Foto: Privatna arhiva

Katarina Trmčić dobro pamti dan kad je započela svoj novi život - bio je to 28. oktobar 2019. godine. Od tada do danas, uspela je da smrša čak 63 kilograma, izmeni svoje navike i nauči da ponovo živi punim plućima. Ova inspirativna devojka za Zadovljna.rs otkriva kako je tekao njen put transformacije.

Gojaznost nažalost utiče na svaki aspekt naših života – jako je teško voleti svoje telo kada ono odudara od društvenih standarda lepote i kada postaje izvor svih vaših nesigurnosti. Katarina Trmčić je zbog 148 kg propuštala slobodu, u pravom smislu te reči.

Život bez slobode

„Propuštala sam taj rođendan, taj odlazak na more, to druženje, tu haljinu, to slobodno sedište u autobusu, taj posao… Propuštala sam da budem ono što suštinski jesam, Katarina, koja nije broj kilograma, već osoba vredna svoje i tuđe ljubavi i pažnje“, priča nam ova devojka.

Kako se dugo borila s gojaznošću, kaže da je probala bukvalno sve moguće načine da smrša – UN dijetu, hrono ishranu, ishranu bez ugljenih hidrata, izgladnjivanje, izbacivanje večere… Bila je na programu mršavljenja Čigota dva puta, pratila dijete raznih nutricionista, planove ishrane trenera…

„Nisu bile održive jer im je zajedničko to da su ekstremne, isključive i uglavnom vremenski ograničene. Da, rezultati neće izostati i biće brzi, ali neće biti održivi. Čoveku je potrebna raznovrsna, izbalansirana ishrana sa kojom se neće osećati kao da mu je sve zabranjeno, već da to bude koncipirano na način da tako možemo ceo život i onda to vodi do kvalitetnijeg života trajno“, kaže Katarina.

Nakon niza neuspeha, njoj se „sve skupilo“ i odlučila je da preseče.

„Okidač za promenu bili su beznađe, bol, usamljenost, koje više nisam želela da osećam. Shvatila sam da sam ceo svoj život podredila gojaznosti i znala sam da više nema mesta poricanju stvarnosti i čekanja da nekoga da me ‘spasi’, već je vreme da izaberem sebe i uradim sve da bih živela život kakav želim“, shvatila je.

Dan po dan ka novom životu

Katarina nam je opisala kako izgleda njena rutina koja ju je dovela do gubitka preko 60 kg.

„Budim se u sedam, merim se, idem na posao, dolazim kući na ručak, predahnem, idem na trening, večeram, odvojim vreme za mene i drage ljude, izađem u šetnju, pripremam obroke za sutrašnji dan, čitam knjigu pred spavanje“, govori.

Vežba četiri puta nedeljno – skoro dve godine je trenirala isključivo ujutru, ali kako joj se promenio ritam života, trening je prebačen za popodne.

„Jedem raznovrsno, a izbegavam namirnice za koje sam primetila da mi ne odgovaraju i svodim na minimum rafinisanu hranu. Ono što svakodnevno jedem jesu jaja, belo meso, riba, povrće, voće, ovsene pahuljice, pirinač/pirinčane galete, crna čokolada, mlečni proizvodi (kiselo mleko, jogut, grčki jogut, urda sir, mocarela)“.

A evo i primera Katarininih obroka kroz jedan dan:

Obrok 1: 3 kuvanja jajeta + salata + 300g lubenice

Obrok 2: 60g ovsenih pahuljica + 20g whey proteina + 100g višanja/30G crne čok. min. 75 odsto

Obrok 3: 200g belog mesa + iceberg salata + bundevino ulje + pirinčane galete

Obrok 4: mocarela/mladi sir + paradajz

Foto: Privatna arhiva

Kako se motivisati

„Mi ljudi smo skloni tome da želimo brze rezultate, bez mnogo truda i onda pribegavamo instant rešenjima, ali stvar je u tome da su nam džaba ti neki rezultat, koji će biti trenutni, ako mi suštinski nismo rešeni da promenimo svoje navike, jer se onda ubrzo vratimo na staro, ako ne i u gore stanje“, ukazuje Katarina.

Da bi istrajao na svom putu ka zdravijem stanju duha i tela, morate da odlučite da budete prvi sebi, da obećate sebi da ćete biti jači od svojih izgovora, kaže ona.

Treba da gledate stepenik ispred sebe, a ne celo stepenište – i da se ne oslanjate  na motivaciju jer ona nije trajno stanje.

„Konkretno, ono što me je dovelo u trenutnu poziciju, gde se osećam sjajno, jesu odluke koje sam donosila svakog dana, a odnose se na odgovornost i disciplinu koji se ogledaju u ranom ustajanju, svakodnevnom merenju kako bih pratila napredak, vođenju dnevnika ishrane koji mi je pomogao da imam uvid u to kako reagujem na neku hranu, čitanju knjiga koje doprinose mom duhovnom rastu, odlascima na trening, odrađivanju koraka, pripremi obroka“, otkriva Katarina.

Katarina Trmčić Foto: Privatna arhiva

Takođe je promenila odnos prema hrani, ali i prema samoj sebi.

„Hrana je moje gorivo koje svesno biram, a ne kazna ili nagrada. Prestala sam da sebe krivim za prošle izbore i da se ljutim, već da pokušam da razumem sebe i oprostim sebi sve ono što bi mi na dalje bilo kočnica. Mindset. Kao i u svakom procesu, postoje krizni momenti, momenti kada padneš, ali ono što sam naučila jeste to da je važno da ustaneš i nastaviš dalje. Sve je na nama. Sve je do nas. Uvek je naš izbor“, ističe.

Katarina Trmčić Foto: Privatna arhiva

Tajni sastojak za mršavljenje

Katarina je mišljenja da ni balansirana ishrana ni treninzi nisu presudni za mršavljenje, već učenje ljubavi prema sebi. Ona je vremenom shvatila da je njeno telo njen jedini stalan dom i da želi da ga voli u svakoj fazi.

„Ono nije idealno, ali je moje. Voli sebe bezrezevno. Bez obzira da li imaš 60 ili 160 kg, promena može da se desi samo ako dovoljno voliš sebe i onda iz te ljubavi želiš sebi najbolje. Daj sebi vremena, strpljenje je ključ. Drugi neće uvek razumeti tvoje izbore, ali ovo je tvoj proces, tvoje putovanje, tvoj život i drži se odluka za koje ti misliš da su ispravne“, savetuje.

Moraš da znaš da ovo nije još jedna dijeta u nizu, ovo je promena životnih navika, proces u kome ništa ne mora i sve može, poručuje Katarina.

„Za sebe biramo najbolje, ne kažnjavamo se. Zdrav obrok, trening, šetnja, lepa misao, lepa reč upućena sebi su dar. Daš obećanje sebi da nećeš odustati, a sebe ne smeš nikad da izdaš“, zaključuje ova devojka.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram