Zašto rukolu zovu „ljubavna droga“

rukola
Rukola; Foto: Dmitry Sytnik / Panthermedia / Profimedia

Još rimski pesnik Vergilije opisao je rukolu kao biljku koja 'pobuđuje polnu želju kod sanjivih ljudi'.

Ova ukusna mediteranska biljka, omiljena salata, pomaže organizmu da se lakše bori sa stresom. Osim toga, poznata je i kao ‘ljubavna droga’, odličan afrodizijak zahvaljujući mineralima magnezijumu i cinku kojima obiluje.

Rukola (lat. Eruca sativa) blagotvorno deluje na libido, jača potenciju i pomaže u sintezi polnih hormona. Znali su to i stari Egipćani, kao i Rimljani koji su često posezali za njenim lišćem i semenkama, navodi Atma.

Listovi sadrže i eterična ulja i antibaktericidne materije, zbog čega se rukola smatra prirodnim antibiotikom. Koristila se i kao pomoć kod kašlja, ali i kao lek kod skorbuta, ozbiljne bolesti koja nastaje zbog dugotrajnog nedostatka vitamina C u organizmu.

Pročitajte još:

Osim magnezijuma, cinka i vitamina C, ova moćna biljka obiluje i vitaminima A, K, B2, folnom kiselinom, kalcijumom, bakrom, gvožđem i kalijumom. Također, bogata je antioksidansima, jača imuni sistem, čisti organizam, smanjuje rizik od osteoporoze…

Pa, ako već niste, mnogo je razloga da uvrstite ovu biljku na svoj dnevni meni. Dodajte je drugim salatama, testenini, ubacite koji listić u sendviče, na parče pice…

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram