Zašto ne treba jesti previše spanaća i ko ne sme da ga jede

Spanać
Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Ovo lisnato zeleno povrće oduvek je vrlo cenjeno i visoko na listi prioriteta zdrave ishrane, a generalno se smatra jednim od najzdravijih povrća na svetu.

Međutim, samo zato što je zdravo, to ne znači da ga je dobro jesti tri puta dnevno jer svako preterivanje s hranom može doneti nešto loše. Tako i spanać treba konzumirati oprezno, da ne naškodite zdravlju.

Dobra stvar je što se može pripremati na različite načine – može se jesti sirov kao salata, može se dodati u smuti, skuvati u čorbi ili s omletom, s pirinčem umesto popularnog graška, ali i pripremiti sam na razne načine, prenosi N1.

Zdravstvene prednosti spanaća

Mnogo je razloga zašto se spanać može zvati superhranom – ima malo kalorija, a puno hranjljivih materija koje su dobre za zdravlje. Bogat je esencijalnim mineralima i vitaminima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, vitamina A, C i K.

Redovna konzumacija pomaže u smanjenju rizika od raka, kontroliše nivoe šećera u krvi, održava zdravlje organizma, pomaže u gubitku kilograma i povećava nivo hemoglobina u krvi. Budući da ima vrlo nizak glikemijski indeks, spanać pomaže i u kontroli dijabetesa.

Šta se dešava ako jedete previše spanaća?

Činijica spanaća svaki dan neće biti štetna za vaše zdravlje, ali jedete li veću količinu svaki dan, on polako može početi da negativno utiče na zdravlje.

Najčešći problemi:

Manjak hranjivih materija

Spanać sadrži oksalnu kiselinu, koja prirodno nastaje u biljkama. Kad njena količina pređe uobičajeni nivo, onda počinje da utiče na sposobnost organizma da absorbuje druge minerale. Oksalna kiselina se veže uz cink, magnezijum i kalcijum što može dovesti do manjka tih minerala.

Alergije

Ovo lisnato zeleno povrće sadrži histamin, organski spoj koji kod nekih može izazvati pseudo alergijske reakcije.

Trovanje

Previše spanaća odjednom ili tokom dužeg vremena može imati toksično dejstvo na telo.

Probavni problemi

Gasovi, naduvenost i grčevi neki su od problema koje može da izazove spanać jer je bogat vlaknima.

Ko bi trebalo da bude oprezan

Osobe koje imaju problema s kamenom u bubregu

Kad se u telu nakupi previše oksalne kiseline, telo je teško izbacuje. To može rezultirati skupljanjem kamenaca u bubrezima.

Osobe koje imaju problema sa zglobovima

Osim oksalnom kiselinom spanać je bogat i organskim spojem purinom. Ta dva spoja u kombinaciji mogu izazvati giht, oblik artritisa. Zato osobe koje već pate od problema bolova u zglobovima, naticanja i upale, mogu pogoršati simptome unosom veće količine spanaća.

Osobe koje piju tablete za razređivanje krvi

Budući da je bogat vitaminom K, spanać može biti u kontraindikaciji s lekom za razređivanje krvi. Takođe može uticati i na druge faktore zgrušavanja krvi.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram