Zabranjena aktivnost pre treninga – uzeće vam energiju

Žena, devojka, vežbanje, vežbe, trening, torba, joga, tegovi F
Foto: Shutterstock

Kakav uticaj igranje video igara i korišćenje društvenih mreža može imati na vežbanje? Najnovija istraživanja otkrivaju zanimljive rezultate.

Igranje igara i listanje Tvitera ne samo da troše bateriju vašeg telefona, već i vašu mentalnu energiju, ukoliko je verovati rezultatima studije objavljene u časopisu Applied Neuropsychology, a koja je uključila dvadeset i jednog boksera amatera, piše City magazine.

Oni su podeljene u tri grupe: prva je igrala igricu, druga je gledala društvene mreže, a treća je bila kontrolna i učesnici nisu radili ništa – samo 30 minuta pre testa odluke, u vidu simulacije borbe. Oni koji su uključeni u prve dve grupe, lošije su prošli na testu u odnosu na pripadnike kontrolne grupe. Razlike su bile očigledne i u napadu i u odbrani.

U drugoj studiji, objavljenoj u Journal of Sports Sciences, naučnici su došli do sličnih zaključaka, samo ovoga puta kod fudbalera. Donošenje odluka bilo je gore za one koji su pre utakmice proveli vreme gledajući u ekran telefona.

Foto: Shutterstock

Autori studije smatraju da je za to zaslužno duže izlaganje električnim impulsima u određenim područjima mozga, što smanjuje brzinu obrade informacija. Rezultat je, naravno, lošije donošenje odluka. Fudbal je, naravno, složena igra koja zahteva mentalne veštine, igrač mora odlučiti u deliću sekunde.

Međutim, postoje i studije koje su pokazale da mentalni umor može uticati i na naizgled jednostavne zadatke kao što su trčanje i vožnja bicikla.

Ukoliko se pitate šta možete učiniti, postoji jedan savet. Odložite svoje telefone i druge uređaje barem sat vremena pre važnog treninga ili utakmice, kako bi vam glava bila sveža i usredsređena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram