Vežba za smirivanje od stresa koja radi bolje od „opusti se”

stres
Antistres metoda koja zapravo radi, Foto: Natalia Danko / Panthermedia / Profimedia

Stresnim situacijama izloženi smo na poslu, u porodici, u društvu, a posebno smo osetljivi u ovom periodu pandemije koronavirusa.

Stres na nas može da utiče toliko ozbiljno, da jednostavno nismo u stanju da se fokusiramo i da obavljamo svakodnevne obaveze niti posao. Simptomi akutnog stresa koji se najčešće javljaju su glavobolja, umor, bes, povlačenje u sebe, mišićna tenzija, tuga ili depresija, problemi sa snom, nedostatak motivacije ili fokusa.

Ukoliko osećate bilo koji od ovih simptoma, bićete srećni kada vam kažemo da postoji način da se za deset sekundi osetite bolje.

Naime, novo istraživanje koje je sprovedeno u psihijatrijskoj bolnici na Univerzitetu u Cirihu, utvrdilo je da ljudi različito reaguju na stres, odnosno da bolje reaguju oni koji veruju u svoju efikasnost – tj. veruju da imaju sposobnost da utiču na stvari makar malo.

Dakle, postoji li način da svako od nas “ubrizga” u sebe malo tog samopouzdanja, samouverenja koje pomaže da se bolje izborimo sa stresom? Postoji, i vrlo je jednostavan!

Kako to učiniti?

Sve što treba da uradite je da dišete duboko i da se setite konkretne situacije kada ste se osetili ponosno na sebe jer ste nešto efikasno i dobro uradili. To mogu da budu situacije kada ste izašli kao pobednik iz nekog teškog razgovora, dobro ste prošli na nekom teškom testu ili ste uspešno savladali neku prezentaciju.

Autori studije tvrde da ćete osetiti pozitivan efekat nakon što samo jednom uradite ovu vežbu, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Joga vežbe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram