Znak za uzbunu: Jeste li preterali s treningom?

vežbanje trening
Preforsiranost može uticati i na psihičko stanje, Foto: Pacific Coast News / Pacific coast news / Profimedia

Koji znakovi ukazuju na to da smo preterali s vežbanjem i da previše očekujemo od sebe?

Pandemija je sve stavila “na čekanje” – pa i treniranje i mnogo drugih fizičkih aktivnosti. Sada, uz lagano popuštanje, počinje i sve veća borba i briga o telu, Ljepota&Zdravlje.ba.

Međutim, treba biti svestan da smo proteklih meseci možda izgubili snagu, fleksibilnost ili izdržljivost i da možda neće sada odjednom biti sve kao pre.

Nikad nemojte krenuti u intenzivan režim vežbanja bez odgovarajućeg planiranja i fizičke pripreme. Ako to napravite, osiguraćete previše napora i neprijatnost te neodrživosti jer nećete moći izdržati taj ritam i bićete preforsirani.

Takođe, simptomi preteranog vežbanja mogu biti i psihološki jer je telo osetljivo na stres.

Fizički simptomi preopterećenja vežbanjem: umor, nesanica, promene u apetitu i loše sveukupno fizičko stanje.

Psihički simptomi preopterećenja vežbanjem: osećaj depresije, promene raspoloženja, razdražljivost, anksioznost, loša motivacija i koncentracija, kao i emocionalna iscrpljenost.

Ovo su neki od znakova koji će ukazati na to da ste preterali s vežbanjem i da previše očekujete od sebe. Fizički stres stvoriće psihički simptome, a psihološki stres može narušiti fizičke performanse.

Rešenje je – izgraditi otpornost na stres i izbjegavati preforsiranost. To se može napraviti dovoljnim odmorima i slušanjem svog tela. Radite manji broj treninga ili smanjite intenzitet vežbanja i nemojte se ustručavati pitati za pomoć stručnjaka. Dajte prioritet spavanju jer nedostatak odmora može biti koban za vaše zdravlje.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram