Ukoliko želite da izgubite kilograme, važno je šta jedete, ali je mnogo važnije kako jedete, tvrde stručnjaci.
Oni ističu da bi veličina porcije, sporije konzumiranje i uzimanje manjih zalogaja hrane moglo da pomogne u izbegavanju preobilnih obroka. To bi zauzvrat moglo da zaustavi nagomilavanje kilograma, a da ne morate previše da ograničavate ili korigujete ishranu, prenosi N1.
Studija koju su sproveli lekari sa Univerziteta „Pennsylvania State“ posmatrala je prehrambene navike 44 muškaraca i žena.
Kako bi izmerili njihovo konzumiranje hrane, muškarcima i ženama su za ručak jednom nedeljno u periodu od mesec dana posluživane različite veličine porcija testenine. Stručnjaci su snimili učesnike i analizirali koliko brzo jedu, ali i koliku veličinu zalogaja uzimaju.
Otkrili su da uopšteno ljudi jedu više kada imaju veću porciju ispred sebe. Ako se veličina obroka povećala za 75 odsto, učesnici su jeli u proseku 45 odsto više.
Autorka studije Pejdž Kaningem, rekla je da je ovo jedna od prvih studija koja posmatra brzinu konzumiranja hrane i veličinu zalogaja koju ljudi uzimaju tokom obroka, prenosi The Sun.
„Na osnovu naših otkrića, svesnost veličine porcije, sporije konzumiranje hrane i uzimanje manjih zalogaja mogu da pomognu u izbegavanju prejedanja. Takođe, budući da ljudi jedu više kad se posluži više, prekomerno konzumiranje kalorija iz velikih porcija može se smanjiti odabirom hrane koja ima manje kalorija po zalogaju“, rekla je Kaningem.
Studija je objavljena u „American Society for Nutrition“, a učesnici su pripadali različitim starosnim grupama, bili su različitog pola, telesne težine, prihoda i obrazovanja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: