Dala sam otkaz za posao programera, prodajem slike na ulici

ulični prodavac
Slavica Topalović Foto:Privatna arhiva

Slavica Topalović iz Beograda živi od ulične prodaje slika, a za portal Zadovoljna.rs priča kako je došla na tu ideju i kako je usput ostavila posao programerke, pa joj je ulična prodaja postala jedini izvor prihoda.

Da se pre šest godina Slavica nije uključila u prodaju slika njenog dečka, pitanje je da li bi otkrila da i ona ima dara.

„Upustila sam se u sve to da mu pomognem i sama počela da slikam apstraktne čestitke malih formata“, priča Slavica za portal Zadovoljna.rs.

ulični prodavac
Slavica Topalović Foto:Privatna arhiva

Tada je tek bila završila studije za laboranta i transfuziju, pa dok je čekala na posao u struci, desila se ljubav prema slikarstvu.

I vremenom se ono što deluje kao hobi i zabava pretvorilo u pravi biznis.

„Ispostavilo se da ja od toga mogu da živim, iako jedna slika košta sto dinara. Kad sam počela, imala sam regularan posao budući da sam u međuvremenu završila PHP programski jezik. Tako sam jedno vreme paralelno radila kao programerka i ulična prodavačica. Ali dala sam otkaz jer mi je u nekom momentu bilo previše stresno i samo sam nastavila da radim čestitke, od kojih nisam odustajala ni kad sam imala posao u struci“, priča Slavica, kojoj je već neko vreme prodaja čestitki jedini izvor prihoda.

Kaže kako joj davanje otkaza nije palo strašno.

„Često se našalim da sam tim otkazom investirala u svoje živce jer je najvažnije, šta god da radimo, da se u tome osećamo dobro. To je najveće bogatstvo.“

Pročitajte još:

Ipak, život u Beogradu nije nimalo jeftin, pa otuda pitanje kako Slavica funkcioniše.

„Pošto s dečkom delim račune i kiriju, mogu da živim od te zarade.“

I baš to Slavica kaže svima onima kojima na beogradskim trgovima i parkovima pažnju privuku njene zanimljive čestitike.

„Iskreno svima kažem da ja živim od toga, da ne skupljam ništa ni za koga, već da mi je to izvor prihoda. I to se ljudima najviše dopada“, priča Slavica.

Inače, njene slike mogu da posluže i kao bukmarkeri, a posvete po želji ona radi na licu mesta.

Pamti i jednog dečka kome je baš ono što ona radi vratilo osmeh.

ulični prodavac
Radovi Slavice Topalović Foto:Privatna arhiva

„Bio je snužden i onda smo malo popričali. I videlo se da mu je to trebalo. Valjda sam ga napunila pozitivnom energijom, pa je uzeo sličicu na kojoj je stajala poruka ‚hvala‘, da mu ostane uspomena. Drago mi je mnogo kad se ljudi opet smeju jer ovaj posao nije samo prodaja već kontakt koji može da donese mnogo.“

Slavica kaže da su joj ti mladi ljudi, koji su najčešće i njeni kupci, jesu najveća inspiracija za radove.

„Kad imaš želju da se osamostališ od svog rada, onda dođe i hrabrost za sve to. A treba i malo ludosti. Ako si autentičan i ako se rešiiš ega, sve dođe na svoje i sve se može.“

ulični prodavac
Slavica Topalović Foto:Privatna arhiva

Inače, Slavica radi na jednom projektu koji je okrenut mladima.

“To je moj vid čiste ljubavi prema našoj omladini, a ideja je podrška mladima u raznim oblastima. Zamisao je da se projekat ostvaruje kroz različite edukacije i radionice u oblastima psihologije, filozofije, umetnosti, botanike i ekologije“, kaže Slavica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram