Jednostavna navika uz koju se brže mršavi

ishrana
Foto: Ben Pipe Photography / Cultura RF / Profimedia

Tempiranje obroka je obećavajući alat za kontroliranje težine, pokazalo je istraživanje.

Istraživanja ishrane, naime, nisu usredsređena samo na ono što jedemo, već i kako jedemo – na naša ponašanja i navike kada je u pitanju prehrana. Na taj način otkrivaju se najrealniji pristupi kontrolisanju težine, navodi Zadovoljna.hr.

Pilot-istraživanje koje je trajalo 12 nedelja pokazalo je da su učesnici koji su obroke jeli unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira bili uspešni u gubitku kilograma. Osim toga, njima se smanjila masnoća na stomaku, krvni pritisak i nivo holesterola, dok im se nivo šećera u krvi stabilizovao.

U sklopu istraživanja u kojem je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama. Pre učešća u istraživanju, oni su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Pročitajte još:

Tokom studije su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije da večeraju, ali su se držali okvira od 10 sati. Taj način ishrane zapravo je nalik povremenom postu, koji je jako popularan u poslednje vreme.

Čini se da jedenje unutar ograničenog razdoblja deluje zato što se usklađuje s cirkadijalnim ritmovima, odnosno biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac ishrane pokazao kao jedna od navika koja ometa taj prirodni ritam.

I druga istraživanja koja su se oslanjala na cirkadijalni ritam pokazala su da to kada jedemo može biti jednako važno kao i što i koliko jedemo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram