Fasting za obične smrtnike: Trikovi da izdržite

Foto: Keith Larby / Alamy / Alamy / Profimedia

Autofagija, odnosno fasting, trenutno je najpopularnija metoda za skidanje kilograma. Kako započeti sa ovim režimom ishrane?

Ako želite da probate da implementirate autofagiju u svoj način života, možda niste sigurni odakle da počnete.

Prvo bi trebalo da dobro istražite ovaj režim ishrane. Fasting može biti opasan za ljude sa niskim nivoom šećera u krvi. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što promenite način ishrane.

Zatim odlučite koji tip fastinga želite da isprobate. Postoji čak sedam tipova fastinga – pa bi trebalo da istražite koji će vam najbolje odgovarati.

Pročitajte još:

Najpopularnija opcija je metoda 16/8. Po ovom obrascu postite 16 sati, a zatim jedete u vremenskom okviru od 8 sati. Najviše nutricionista savetuje da se jede između podneva i 20 sati.

Ovaj način ishrane može biti težak, posebno u početku. Osim gladi, možda ćete osećati i umor, razdražljivost i stres. Ovo je nekoliko saveta koji će vam olakšati život.

Počnite sa realističkim rasporedom

„Počnite sa rasporedom obroka koji je realan za vas, a zatim dodajte intenzitet i trajanje“, kaže dr Ejmi Li, nutricionistkinja.

Izgradite svoju toleranciju prema jelu u manjem vremenskom okviru svakog dana i napravite puni raspored kada budete spremni.

Pijte dosta tečnosti 

Li objašnjava da bi trebalo da se hidrirate nekaloričnim tečnostima tokom perioda posta. To može biti voda, biljni čajevi ili neki napitak sa ukusom bez kalorija.

Foto: Shutterstock
Tokom perioda jedenja jedite polako i često

Preporučuje se da jedete svaka tri sata u okviru osmočasovnog prozora kako biste mogli da unesete sve potrebne  kalorije. Zapamtite da fasting može postati opasan ako ne pružite telu preporučeni dnevni unos kalorija.

Pročitajte još:

Isplanirajte zdrave, hranljive obroke 

Iako ćete možda doći u iskušenje da se počastite omiljenim grickalicama i udobnom hranom čim završi period posta, pokušajte da se pridržavate zdrave ishrane sa proteinima, voćem i povrćem.  Ako je vaš raspored neverovatno zauzet, odvojite vreme za vikend ili nekoliko večeri u nedelji da pripremite obroke unapred. Ovo će vam uštedeti vreme i pomoći vam da održite uravnoteženu ishranu.

Dodajte dve, tri kašike zdrave masti za vaš večernji obrok

Nutricionistkinja Alisija Galvin preporučuje uključivanje zdrave masti poput maslinovog ulja, kokosovog putera ili avokada u poslednji obrok u danu kako bi nivo šećera u krvi bio stabilan preko noći. Ako imate problema sa spavanjem, fasting možda nije za vas.

Autofagija se takođe ne preporučuje ljudima koji su ranije imali poremećaje u ishrani, poput anoreksije ili ortoreksije.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram