Autofagija nije bez rizika: Desiće vam se 5 promena u telu

Fitnes i ishrana 27. dec 202008:32 > 12:53
Foto: ABEL / The Photo One / Profimedia

Povremeni post ili intermittent fasting definitivno je način ishrane o kojem se u 2020. najviše govorilo. Ipak, čini se, ne dovoljno - svi koji bi želeli da ga isprobaju treba da imaju na umu i nuspojave o kojima se retko priča.

Postoji čak sedam tipova fastinga, ali najpopularnija metoda je 16:8, što znači da je 16 sati dozvoljeno isključivo piti vodu ili čaj, a samo tokom osam sati je dozvoljeno da se konzumira hrana.

Mnogi tvrde da zahvaljujući povremenom postu gube salo, imaju više energije i boljeg su raspoloženja, a među njima je i Novak Đoković pa ne čudi što je ovaj način ishrane postao glavna tema. Međutim, Jagoda Jorga je za Nova.rs ukazala na fasting zamku o kojoj se malo priča, a Index ukazuje na neke nuspojave ovakvog režima za koje bi trebalo da znate.

Povremeni post dolazi s određenim rizicima

Pre nego što isprobate povremeni post, svakako bi trebalo da popričate s lekarom, kaže Sai Das, profesor s Univerziteta Tufts. „Iako nema dokaza da je štetan, ne znači da je siguran za sve“, ističe.

Das kaže da se to posebno odnosi na ljude koji piju lekove. Povremeni post treba da izbegavaju mlađi od 18, trudnice i dojilje, dijabetičari, kao i pothranjene osobe ili one koje pate od poremećaja u ishrani.

Bićete gladni

Normalno je da tokom perioda posta čujete da vam krče creva. Kad ste u fazi gladovanja, trebalo bi da izbegavate gledanje ili mirisanje hrane jer to može da bude okidač da osetite još veću glad.

„Čitajte knjigu ili se bavite nekim aktivnostima koje će angažovati vaš um da ne biste razmišljali o hrani. Ako ne možete da izdržite, popijte vodu, kafu ili čaj“, predlaže profesor nutricionizma Juan-Ksian Pan.

Možda ćete se prejedati

Kad nakon višesatnog gladovanja dođe trenutak da jedete, nije čudno ako navalite na hranu više nego inače. Prejedanje svakako treba izbegavati jer u tom slučaju nećete ostvarivati kalorijski deficit, već suficit, a to ne vodi gubitku kilograma.

Pročitajte još:

Možete da dehidrirate

Neki ljudi, ako ne jedu, zaborave da moraju da piju, tvrdi Pan.

Možda ćete osećati umor

Ako ste početnik u postu, normalno je osećati umor. Vaše telo u prvim danima će imati manje energije, a možda ćete i lošije spavati. Isprobajte neke tehnike opuštanja kao što je meditacija.

Možda ćete biti nervozni

Ako ste gladni, onda ćete biti pod stresom, a možda i nervozni. Na raspoloženje najviše utiču uravnotežena prehrana i redovan san.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram