Treba li žene da primenjuju autofagiju isto kao muškarci

Foto: NASH / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Autofagija je trenutno najpopularnija metoda za gubljenje kilograma - ali se postavlja pitanje da li žene treba da je primenjuju drugačije nego muškarci.

Pojavile su se tvrdnje da bi duži periodi posta mogli da naruše rad ženskih hormona – pa bi zbog toga žene trebalo da imaju kraće periode autofagije.

Zastupnik takvog pristupa je Dejv Asprej, autor nove knjige o autofagiji koja se zove „Fast this way“. U svojoj knjizi Asprej preporučuje ženama da započnu sa manje agresivnim rasporedom posta od 12 ili 14 sati umesto najčešćih 16 sati, ili da poste svakog drugog dana umesto sedam dana u nedelji.

Pročitajte još:

Iako muškarci takođe mogu iskusiti neželjene efekte posta, žene su obično osetljivije na promene u svom telu, rekao je Asprej za Insider.

Međutim, stručnjaci kažu da još nemamo dokaze koji potkrepljuju ove tvrdnje. Za sada znamo da je isprekidan post relativno bezbedan režim ishrane, ali treba odmah prestati sa autofagijom ako se osećate umorno, muka vam je ili vam se vrti u glavi. Još jedan razlog za prestanak sa postom je ako primetite da to utiče na vaš menstrualni ciklus.

Postoji jedno malo istraživanje koje sugeriše da duži postovi mogu dovesti do lošijeg nivoa šećera u krvi za žene. Međutim, istraživanje je rađeno na glodarima, ali pokazuje da post može poremetiti reproduktivni ciklus ženskih pacova.

Asprej je priznao da se njegove preporuke zasnivaju na preliminarnim podacima i da je potrebno više istraživanja.

Uprkos dokazima da autofagija može imati različite efekte na muške i ženske hormone kod glodara, te studije nam ne govore mnogo o tome kako će ljudi reagovati, prema dr. Kristi Varadi, koja je profesorka nutricionizma na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Do sada je bilo vrlo malo istraživanja o hormonskim efektima autofagije, a postojeći dokazi sugerišu da ne utiče značajno na ženske hormone, rekla je Varadi.

„Ne postoje informacije o tome da li autofagija drugačije funkcioniše za muškarce i žene, jer to još uvek nismo to istražili. Nadamo se da ćemo za nekoliko godina dobiti neke odgovore na ta pitanja“, rekla je za Insider.

Vikend dijeta
Riba i salata; Foto: Francesco Salomoni / Alamy / Alamy / Profimedia

Autofagija je bezbedna za većinu ljudi. Treba je izbegavati ako ste trudni (ili pokušavate da budete), dojite, imate narušen imunološki sistem ili ako imate istoriju poremećaja u ishrani.

Takođe, izostanak menstruacije glavni je znak da vaše telo pokušava da sačuva energiju i da bi trebalo da prestanete da postite.

Ako niste sigurni da li je autofagija bezbedna  za vas, obratite se medicinskom stručnjaku pre nego što započnete sa ovim režimom ishrane.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram