Kako gubiti kilograme i zimi u pet koraka

Bord
Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Zima i niske temperature ne treba da vas zaustave u planovima da budete aktivni na otvorenom i izgubite koji kilogram viška.

Prema navodima stručnjaka, ako ste letnje mesece proveli šetajući na otvorenom, prelazak na drugu vrstu aktivnosti tokom zimskih meseci može da vam oteža gubitak kilograma. To je zato što pronalazak nove aktivnosti može da znači drugačije organizovanje dana ili vam jednostavno teže pada, a ako volite šetnju, nema razloga da od nje odustanete zimi.

Šetnja zimi čak može da bude posebno dobra za vaše zdravlje i potrošnju kalorija. Na primer, jedno istraživanje pokazalo je da ljudi sagorevaju 34 odsto više kalorija kada planinare po hladnijem vremenu nego kada to čine u blažim uslovima. Vi ne morate da planinarite, ali jednostavno je shvatiti – probijanje kroz sneg ili hodanje prema vetru oduzimaju više energije.

Osim toga, hladni vazduh može da vam pomogne da razbistrite misli i smanjite stres, što takođe ima povoljan učinak na mršavljenje.

Saveti u nastavku trebalo bi da vam pomognu da ostanete aktivni tokom zimskih meseci i doterate liniju do proleća na zdrav način.

Hodanje umesto vežbanja

Preporuka je da odrasle osobe nedeljno odrade najmanje 150 minuta aerobnih vežbi umerenog intenziteta ili 75 minuta jačeg intenziteta. Međutim, kada pokušavate da smršati, jedna stvar je posebno bitna – morate da sagorite više kalorija nego što ste ih uneli. Uvek pokušajte da hodate tempom dovoljno brzim da ne možete da pevate, ali da možete da razgovarate.

Pročitajte još:

Ubrzavanje ritma

Da biste sagorevanje kalorija podigli, u svoje šetnje umerenim tempom dodajte brže intervale. Menjajte ritam – nekoliko minuta hodajte brže, a nekoliko sporije. Uključivanje intenzivnijih intervalnih treninga pomoći će da izgubite više kilograma.

Zdrava ishrane

Ni praznici nisu opravdanje za prejedanje i nekvalitetnu hranu – ako vam je cilj mršavljenje, smanjite kalorije. Unos kalorija možete da pratite i preko raznih aplikacija, a osim količine vodite računa i o kvalitetu. Prednost dajte voću, povrću, nemasnom mesu, celim žitaricama… Smanjite prerađenu hranu.

Uživajte

Nemojte izlaziti iz kuće s mišlju da ćete se smrznuti i da će vam biti grozno, ali da to morate odraditi. Umesto toga dopustite sebi da se zaljubite u zimsko hodanje. Uživajte u šetnji, pozovite nekog da vam pravi društvo, ponesite slušalice i slušajte muziku, podcaste, audioknjige… Ako vam je previše hladno, dajte sebi dozvolu da odustanete nakon 5 ili 10 minuta. Velika je šansa da ćete, kada se malo ugrijete, nastaviti da hodate.

Pametno birajte odeću

Bićete mnogo srećniji i energičniji ako tokom šetnje ostanete suvi i ugrejani. Kad izađete napolje, treba da vam je malo hladno, jer želite da se tokom treninga osećate udobno od početka do kraja, bez preznojavanja. U tome će vam pomoći pametan izbor tkanina pa uložite u odeću koja je namenjena za ove svrhe. Dobro je obući i više slojeva tako da lako možete skinuti nešto ako shvatite da vam je prevruće. Preko usta i nosa možete lagano omotati šal, a koristan dodatak mogu vam biti i štapovi za hodanje.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram