Najveća mana najbolje ishrane na svetu

Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Mediteranska ishrana je više godina proglašavana za najzdraviju na svetu - ali jednom kada započnete sa ovim režimom, morate ga se strogo pridržavati, jer posledice odustajanja mogu biti štetne. Ukoliko ipak povremeno jedete nezdravu hranu, to se odražava na brzinu starenja mozga, pokazalo je istraživanje.

Tim iz Medicinskog centra Univerziteta Raš otkrio je da konzumiranje hrane poput pice, slatkiša i prerađenog mesa poništava kognitivne koristi mediteranske dijete.

Studija je ispitivala više od 5.000 osoba starijih od 65 godina od 1993. do 2021. godine, a tokom istraživanja se od učesnika tražilo da rade kognitivne testove i prijave koliko često jedu određenu hranu.

Istraživači su nedavno prikupili podatke i otkrili da oni koji se pridržavaju mediteranske dijete imaju mozak koji je skoro šest godina mlađi od svojih vršnjaka koji se hrane manje zdravim namirnicama.

Foto: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr Puja Agarval, docent na Odeljenju za internu medicinu na Medicinskom koledžu Raš, rekao je da ishrana bogata povrćem, voćem, ribom i integralnim žitaricama može pozitivno uticati na zdravlje osobe.

Pročitajte još:

„Ali kada se kombinuje sa prženom hranom, slatkišima, rafinisanim žitaricama, crvenim mesom i prerađenim mesom, primetili smo da su pozitivni efekti mediteranske dijete umanjeni“, rekao je.

Učesnici koji su se stogo držali mediteranske ishrane imali su sporije kognitivno starenje tokom studije – njihovi mozgovi bili su mlađi za 5.8 godina od mozgova učesnika koji su jeli više nezdrave hrane.

„Što više uključimo zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, maslinovo ulje i ribu u našu ishranu, to je bolje za naš mozak i telo. Ostale studije pokazuju da su crveno i prerađeno meso, pržena hrana i nizak unos celih zrna povezani sa većim upalama i bržim padom kognitivnih sposobnosti u starijim godinama“, zaključio je dr Agarval.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram