Vežba koja menja 100 drugih i topi kilograme

Fitnes i ishrana 10. jun 202107:35 > 07:40
Adrijana Lima
Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Preskakanje konopca je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih vežbi pomoću koje možete da unapredite kondiciju i izgubite neželjene kilograme. Uz pravilno izvođenje i adekvatan odabir opreme možete da poboljšate kako fizičko tako i mentalno zdravlje.

Pored činjenice da ovu vežbu možete da obavljate bilo gde, ona nudi i nebrojene zdravstvene prednosti. Osim što vam pomaže u poboljšanju brzine, koordinacije i okretnosti, „to je najbolji kardio trening koji ste mogli da uradite“, prenosi Washington Post.

Takođe, još jedna prednost koju donosi preskakanje konopca jeste činjenica da doprinosi gustoći kostiju i sprečava osteoporozu. Potezi zahtevaju duboku koncentraciju zbog čega se smatra i „pokretnom meditacijom“ i pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

preskakanje konopca
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Pristalice ovog načina treninga kažu da je rizik od povreda manji nego kod trčanja, prenosi N1.

Kada je u pitanju sam trening početnici bi trebalo,pre svega, da se fokusiraju na razvoj koordinacije i izdržljivosti kako bi skakali pet do 10 minuta bez spoticanja. Po pravilu treba započeti sa sesijama koje nisu duže od 10 minuta.

Fitnes treneri preporučuju preskakanje dva do tri puta sedmično u početku i povećavanje trajanja treninga za najviše 10 odsto svakih sedam do 15 dana. Vaši prvi treninzi mogli bi da budu jednostavno poput postavljanja štoperice na pet minuta i naizmenično 20 sekundi skakanja i 20 sekundi odmora.

Pročitajte još:

Kako vaše veštine napreduju, možete da eksperimentišete sa skakanjem na samo jednoj nozi ili jednostavnim tapkanjem. Ostali potezi koje možete da isprobate uključuju bočne skokove, skokove unazad i ukrštene pokrete.

Treneri ističu da je od izuzetne važnosti započeti laganim intenzitetom da bi se izbegle povrede.

Takođe, prilikom izvođenja bitno je da nadlaktice budu „zalepljene“ za grudni koš, savijajući laktove na oko 45 stepeni i dopuštajući da veći deo pokreta dolazi iz vaših zglobova. Stručnjaci predlažu da skačete najviše centimetar od tla.

Još jedan bitan faktor jeste odabir patika, a kako bi mogućnost povreda smanjili na minimum bitno je da pronađete i optimalnu ravnu i čvrstu površinu – ali ne previše tvrdu.

Treneri upozoravaju da uvek izbegavate travu kao podlogu jer ona pruža dodatni otpor konopcu. Ako nemate pristup dobroj podlozi, stručnjaci predlažu kupovinu prostirke zajedno s užetom. Lagani su i lako se prenose, a možete ih postaviti na bilo koju ravnu površinu i skakati uz odgovarajuću apsorpciju udara.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram