Voda s kuminom najlakše ubrzava metabolizam, a lako se pravi

Foto: Ralf Cornesse / Alamy / Alamy / Profimedia

Već znate da je voda najbolji napitak na planeti za dobro zdravlje i gubitak težine. Međutim, dodavanjem začina kumina u vodu možda ćete ubrzati topljenje kilograma.

Jedan od načina na koji voda pomaže gubitku težine je zadovoljavanje apetita. Pošto isti deo vašeg mozga tumači i signale gladi i žeđi, lako mu je da pomeša te signale, piše Eat this.

Veliko istraživanje objavljeno u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i gojaznosti, sugerišući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli telesne težine.

Postoji način da se ubrza mršavljenje – voda s kuminom.

Taj napitak možete lako napraviti kod kuće koristeći osušene semenke kumina. Začin, bogat antioksidansima, dobar je za imunološki sistem, zdravlje creva i smanjenje upala.

U malom kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 88 gojaznih žena, jedna grupa je jela jogurt začinjen kuminom dva puta dnevno tokom tri meseca. Druga grupa je u istom periodu jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kumina u prahu.

Ispostavilo se da su samo one žene koje konzumiraju kumin značajno smanjile svoju težinu, indeks telesne mase, obim struka i masti. Takođe su imale niži nivo triglicerida i loše holesterola u krvi, a povećao im se dobar holesterol.

Voda s kuminom pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi pomažući ćelijama da pravilno reaguju na glukozu i insulin. Kada je vaš šećer u krvi visok, u vašim ćelijama se može skladištiti više glukoze nego što vam je potrebno za energiju, i ona se može pretvoriti u mast.

Može se konzumirati topla ili hladna. Potopite kašiku semenki kima u šolju vode preko noći. Ujutru mešavinu kuvajte oko pet minuta.

Kada se ohladi, procedite semenke. Voda će imati mineralni i drvenast ukus, zato možete da dodate malo prirodnog zaslađivača ili cimeta.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram