Manastirski napitak koji diže iz mrtvih

Manastirski napitak
Manastirski napitak; Foto: NetPix / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve će vam biti jasno kad vam kažemo da su glavni sastojci lekovitog manastirskog napitka limun i beli luk.

U pitanju je stari prirodni lek koji pomaže čišćenju naslaga na krvnim sudovima i poboljšava njihovu elastičnost, doprinosi umanjenju rizika od infarkta, moždanog udara i angine pektoris, ima i antioksidansno dejstvo, blagotvorno utiče na imunitet kao i na pojavu tumora. Uz to, može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida, navodi Eklinika i daje recept za takozvani manastirski napitak.

Potrebno je 300 grama belog luka i kilogram limuna sa korom. Limun iseći na komade pa izblendirati, kao i beli luk. Pripremiti da proključa 1,5 l vode pa dodati samleveni beli luk i limun. Na laganoj temperaturi i poklopljenu, ovu smesu prokuvati najduže 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Sipati i čuvati u zatvorenim staklenim posudama, na hladnom.

Pročitajte još:

Ovaj stari lek konzumira se tako što se na prazan želudac svakoga jutra popije količina od 0.5 dl (rakijska čašica), tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana.

Zanimljivo je da limun i način pripreme potpuno neutrališu intenzivan miris belog luka tako da uz normalnu higijenu zuba nećete imati problem u smislu posledica konzumiranja ove namirnice, iako vas čeka aktivan radni dan.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram