Vežbe koje treba izbegavati u večernjim satima

vežbanje
Vežbanje; Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Jutarnje ili podnevno vežbanje mogu da pojačaju energiju ipoboljšaju mentalni fokus. Da li postoje slične prednosti ako vežbate u večernjim satima?

Iako i večernje vežbanje ima poprilično prednosti,  trening biste trebali da planirate prema onome što planirate da raditi nakon njega, da li ćete spavati, raditi noćnu smenu ili nešto drugo.

Nekoliko stvari bi trebalo da znate o noćnim treninzima kao i koje vežbe bi trebalo preskočiti.

Izbegavajte kardio trening

Prema mišljenju Majkla Breusu, psihologu i stručnjaku za spavanje, određene vežbe mogu ili da pomognu ili da ometaju obrasce spavanja.

Na primer, objasnio je kako se „čini da redovan kardio  trening pomaže ljudima da zaspe“, ali sve zavisi od toga kada trenirate, piše HuffPost.

Breus je preporučio da završite kardio trening najmanje četiri sata pre odlaska u krevet jer se melatonin, hormon koji stvara mozak, a koji pomaže u kada je spavanju u pitanju, oslobađa kada je osnovna telesna temperatura niska. Trening povećava tu temperaturu.

Pročitajte još:

Preskočite HIIT trening

Kit Hodžis, sertifikovani trener, rekao je da intervalni trening umerenog ili visokog intenziteta može da vas razbudi, a da „endorfin koji se otpušta nakon vežbe pruža euforični podsticaj u energiji.“ Zato ovo možda nije najidealnija opcija ako vežbate pre nego što krenete na spavanje.

Trening snage je dobar izbor za veče

Pridržavanje manje dinamičnih vežbi je najbolje u vreme oko spavanja, rekla je Tatjana Boncompanjii, sertifikovan trener i predložila da se noću držite upravo treninga snage.

I joga je dobra ideja

Breus je preporučio laganu jogu pre spavanja jer „pomaže da usredsredite um i opuste telo“.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram