Rešena dilema – da li treba jesti pre treninga

Trening
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Možda ste nekada bili baš gladni pre treninga, pa ste se zapitali valja li jesti pre fizičke aktivnosti. Zapravo, u tome nema ništa loše, ali ipak je bitno koliko sati pre vežbanja jedemo.

Ako jedete količinski mnogo neposredno pre fizičke aktivnosti, možda ćete doživeti grčeve, ali konzumiranje hrane oko dva sata pre vežbanja od suštinske je važnosti za gubitak kilograma, rekao je stručnjak za britanski Express.

Vil Girling je sportski nutricionista sa sedištem u Londonu koji je radio sa brojnim sportistima, kao i sa nekim poznatim ličnostima.

Proteini i ugljeni hidrati su neophodni hranljivi sastojci kojima telo treba da održi energiju tokom perioda fizičke aktivnosti, rekao je on.

„Definitivno morate da unesete ugljene hidrate pre sesije vežbanja visokog intenziteta“, rekao je on, misleći na vežbanje koje traje 90 minuta i više.

„Dobra ideja je jesti ugljene hidrate dva do četiri sata pre vežbanja“, rekao je Vil.

Foto: Ana Nešić

Objasnio je da je obrok pre vežbanja od suštinske važnosti za „izvlačenje maksimuma iz te fizičke aktivnosti“.

Pročitajte još:

„Morate biti sigurni da imate dovoljno energije u telu da biste mogli da izvedete vežbe visokog intenziteta“, rekao je.

Sportski nutricionista je dodao da su ugljeni hidrati važni u održavanju nivoa glukoze tokom fizičke aktivnosti.

Vil je takođe savetovao da redovno jedete proteine ako vežbate nekoliko puta nedeljno, ali da nije preporučljivo jesti odmah nakon treninga.

„Ne treba puno da jedete posle vežbanja, ali preporučio bih da unosite proteine svaka tri do četiri sata dnevno ako možete“, rekao je on.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram