Da li vežbanje na hladnoći sagoreva više kalorija

vežbanje zimi
Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Hladno vreme dobar je izgovor da se izbegne svakodnevno trčanje, ali novo istraživanje ukazuje na to da se vežbanjem na nižim temperaturama sagoreva više masnoća, barem kad su u pitanju kraće vežbe visokog intenziteta.

U studiji sprovedenoj na 11 gojaznih dobrovoljaca umerene fizičke spreme pokazalo se da je oksidacija lipida, što je tehnički izraz za sagorevanje masti, bila tri puta veća kad su vežbali na temperaturi oko nule u poređenju sa vežbanjem u toplotno neutralnom okruženju na oko 20 stepeni Celzijusa.

Svi dobrovoljci su na obema temperaturama bili podvrgnuti setu standardnih vežbi visoko intenzivnog intervalnog treninga (HIIT), odnosno vežbanju u kom se u kraćim intervalima smenjuju vežbe visokog intenziteta i relaksacije, prenosi N1.

Pročitajte još:

„Ovo je prva poznata studija koja istražuje učinak niskih temperatura na akutni metabolizam tokom intenzivnog intervalnog treninga“, napisali su naučnici kanadskog univerziteta Laurentian.

Ali za sada nije utvrđeno da vežbanje na hladnoći ima dugoročniji učinak na ubrzavanje metabolizma.

S obzirom na to da se radi o studiji sprovedenoj na malom uzorku ispitanika i sa svega nekoliko HIIT treninga, prerano je izvlačiti trajne zaključke, ali naučnici se slažu da je reč o zanimljivoj početnoj tački istraživanja o tome na koji način temperatura ambijenta može da utiče na sagorevanje kalorija.

Poznato je da su intenzivne intervalne vežbe, nezavisne od temperature, veoma efikasne u sagorevanju masti.

Pošto je vežbanje ključno u smanjenju rizika od dijabetesa, kardiovaskularnih i brojnih drugih bolesti, važno je da što više znamo o tome šta čini efikasnu i korisnu vežbu, a šta ne, napisali su naučnici.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Applied Physiology.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram