Stručnjaci otkrili kada će vežbanje u teretani biti bezbedno

Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Iako teretane u Srbiji otvaraju svoja vrata, svetski stručnjaci ne misle da je vraćanje ovakvim navikama bezbedno.

Zapravo stručnjaci misle da još dugo ne bi trebalo da se vratite u teretane.

Denis Kardon, stručnjak za sportsku medicinu iz NYU Langone Sports Healtha kaže za Bustle: „Trenutna preporuka je da i dalje vežbate kod kuće ili na bezbednoj udaljenosti napolju.“ Zato ako se vaš fitnes centar otvorio, možda biste još neko vreme ipak mogli da se zadržite na lajv treninzima.

Istu stvar rekao je i doktor Piter Galik, stručnjak za zarazne bolesti sa Michigan State univerziteta.

Pročitajte još:

„Bio bih veoma oprezan kada bih odmah krenuo u teretanu“, rekao je i objasnio da u takvim prostorijama čak ni udaljenost od preporučena dva metra ne znači mnogo.

Galik dodaje da to odstojanje možda nije ni važno s obzirom na to koliko teško ljudi dišu dok vežbaju. Osim toga, tu je i problem sa dezinfekcijom, jer bi posle svakog vežbača svaka sprava trebalo da se dezinfikuje.

Kad je reč o grupnom vežbanju, Galik navodi da čak i uz strogo ograničene veličine grupa, odstojanje od dva metra u zatvorenim prostorijama nije dovoljno ako neko kine ili se nakašlje. Maske jesu u igri za neke vrste treninga, ali to može da bude teško, pa i opasno.

„Dosta je onih koji ne mogu da ih koristite dok vežbaju jer sprečavaju disanje“, kaže Galik.

Ukoliko želite da budete potpuno sigurni, ipak ćete morati da sačekate još neko vreme sa vežbanjem u teretani.

„Povratak u teretane će biti bezbedan tek onda kada otkriju lek, vakcinu ili masovno dostupno i precizno testiranje antitela na virus“, zaključuje doktor Kardon.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram