Kineski fitnes: Drevna metoda za lečenje tela i psihe

qi gong
Qi gong; Foto: Oleksiy Maksymenko Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Drevna kineska tehnika qi gong postaje posebno aktuelna u vreme izolacije, budući da uključuje vežbe za duh i telo koje su jednostavne za izvođenje i ne zahtevaju puno prostora.

Ono što je za Indiju joga, za Kinu je qi gong. „Qi“ znači energija, a „gong“ veština, tako da bi bukvalan prevod bio „veština upravljanja energijom“. Kroz proces vežbi usmeravanja i vođenja svesti, regulisanja disanja, pažnje i držanja tela, dolazi do pokretanja čovekove energije koja se koristi za samoisceljenje, lečenje, podmlađivanje…

Kretanje i blokiranje energije

„Energija qi prolazi kroz meridijane u telu, dvanaest je osnovnih meridijana i oni se više-manje poklapaju s krvnim sistemom. Dok su meridijani prohodni energija će dopirati do svih organa, čovek je zdrav. Kad dođe do blokade energije meridijana koji opskrbljuje određeni organ, organ ne funkcioniše, izlazi iz stanja ravnoteže. Na istom principu je bazirana i kineska akupunktura. Kod qi gonga meridijani se pokretom oslobađaju ne bi li do organa doveli qi energiju“, objasnio je za Jutarnji list trener Damir Grbac iz zagrebačkog Tai centra, gde podučavaju tradicionalne istočnjačke veštine.

Same vežbe nisu preterano zahtevne i koncentrisane su na usmeravanje toka energije.

Ima ih na hiljade, ali početnicima se preporučuje set od osam vežbi koje treba raditi svakodnevno, jer su iskombinovane tako da „razmrdavaju“ ceo organizam.

Međutim, nijedna neće imati planirani efekat ako niste „prisutni duhom“, svesni i koncentrisani na disanje i telo. Qi gong kombinuje pokret, meditaciju i disanje kao način pojačavanja naše prirodne energije pojačavanjem svesnosti njenog protoka kroz telo. Na taj način opušta telo, ali i um, deluje protiv stresa i anksioznosti.

Tišina u glavi, mir u srcu

Za razliku od trčanja, plivanja, vožnje bicikla i drugih fizičkih aktivnosti, qi gong ne može raditi onaj koji nije svestan onoga što radi.

Pročitajte još:

„Ako niste prisutni umom onda to što činite, makar i izvodili prave pokrete, ne možete zvati qi gong. Ne možemo  raditi neki qi gong pokret, a pritom razmišljati šta ćemo danas kuvati“, podvlači Grbac.

Tokom vežbi treba osećati dodir stopala s podom, svaki pokret ruku, biti svesni udisaja, izdisaja, rotacije kičme, struka…

„Trebalo bi da je tiho u glavi, bez misli, treba imati mir u srcu, telo opušteno i to su osnovni principi vežbe“, ukratko je objasnio majstor Mario Topolšek.

Naravno, idealan ambijent za izvođenje ovih vežbi je neko mirno mesto u prirodi, ali možete ih prilagoditi i bilo kojem drugom. Samo 20 minuta dnevno napraviće veliku promenu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram