Pet tibetanaca – vežbe večne mladosti

Tibetanski monasi
Tibetanski monasi - ilustracija; Foto: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

"Pet tibetanaca" i "večna mladost" u istoj rečenici nose posebno misteriozan ton, ali zapravo je reč o seriji od pet relativno jednostavnih vežbi koje dokazano jačaju duh i telo, pokreću energiju, popravljaju raspoloženje, koncentraciju, kondiciju.

Možda je vreme izolacije pravi trenutak da u svoj život uključite neke zdrave navike, a pet tibetanaca mogli bi da budu dobar početak jer deluju na različitim nivoima. U pitanju su vežbe koje su zastupljene u jogi, a koje su navodno redovno radili tibetanski monasi kako bi bili zdravi, vitalni i dugovečni.

Te vežbe nisu previše zahtevne ni fizički, ni prostorno, ni vremenski. Treba vam najviše 15 minuta za ceo set. Prostor treba da bude toliki da možete da se okrenete oko svoje ose raširenih ruku i da možete da legnete celom dužinom na pod, dakle, u svom stanu sigurno imate takvo mesto. A fizički, vežbe su koncentrisanje na pokretanje sedam čakri – energetskih centara raspoređenih po telu.

Redosled vežbi se mora poštovati, između možete praviti kratke pauze, a broj ponavljanja zavisi od vaše spremnosti i kondicije. Možete da krenete od tri ponavljanja i postepeno, sa svakim sledećim vežbanjem, povećavajte dok ne stignete do 21, koliko je preporučeno.

Prvi tibetanac: Kaća

Prva vežba je baš lagana. Stanite pravo i ispružite ruke vodoravno u stranu. Dlanove okrenite na dole, noge u kolenima malo savijte. Okrećite se oko svoje ose u smeru kazaljke na satu 21 put. Ako osetite vrtoglavicu ili vam bude muka, smanjite broj okreta, radite u svom ritmu. Kaća je najvažnija vežba, poboljšava energiju čitavog organizma – popravlja koordinaciju, oslobađa napetosti, doprinosti samopouzdanju, popravlja raspoloženje.

Drugi tibetanac: Sveća

Ispružite se na podu. Ruke su uz telo okrenute dlanovima na dole, noge ispružene i razdvojene u širini karlice. Polako udahnite i podignite noge od zemlje, probajte do pravog ugla. Istovremeno savijajte glavu ka grudnom košu, vodeći računa o tome da vam leđa i karlica ostanu na zemlji. S izdisajem se vratite u početni položaj. Drugi tibetanac stimuliše treću čakru, jača trbušne i leđne mišiće i stimuliše rad pankreasa.

Pročitajte još:

Treći tibetanac: Polumesec

Kleknite, noge su u širini karlice, telo uspravno (dakle, ne sedite na petama), ruke spuštene na butine. Sa udahom polako zabacujte glavu unazad i savijajte se u struku unazad, oslanjajući se dlanovima na zadnji deo butina, koliko možete. Ostanite nekoliko sekundi u tom položaju. Dok izdišete vraćajte se u početni položaj. Treći tibetanac poboljšava rad srca i imuni sistem, jača vratne mišiće, kao i zglobove.

Četvrti tibetanac: Most

Sedite na pod i ispružite noge ispred sebe. Razdvojte noge na oko 30 cm. Dlanovi su na podu kao oslonac, brada spuštena ka grudnom košu. Polako podižite kukove, zadnjicu i ceo gornji deo tela, savijajući kolena, a pritom ne pomerajući dlanove. Istovremeno polako savijajte glavu unazad. U krajnjem položaju trup je paralelan s podom i na trenutak se napinju svi mišići u vašem telu. Polako izdišite dok se lagano vraćate na početnu poziciju. Četvrti tibetanac jača donji deo kičme, butine i zadnjicu i odličan je za oblikovanje tela, stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem i oživljava organe za varenje i izlučivanje.

Peti tibetanac: Planina

Najzagtevnija vežba koja utiče na celo telo. Lezite na stomak i izdignite gornji deo tela oslanjajući se na ruke. Laktovi treba da budu ispravljeni, dlanovi na podu, leđa i vrat savijeni unazad, a donji deo tela i dalje prilepljen pod. S udahom pridižite zadnjicu, oslanjajući se na pod rukama i nožnim prstima. Istegnite ruke i noge oblikujući telom obrnuto slovo „V“. Glava treba da bude spuštena. Zadržite se nekoliko sekundi u tom položaju i izdišite dok se polako vraćate u početni. Peti tibetanac razgibava i napinje sve mišiće, jača noge i zglobove ruku, oživljava krvotok.

Pogledajte kako se sve vežbe pravilno rade.

Pratite nas i na društvenim mrežama: