Uznemirujuće otkriće naučnika: Zašto se jeftini sladoledi tope sporije

Sladoled
Foto: Alan Graf / ImageSource / Profimedia

Jedan poznati doktor došao je do šokantnog otkrića o hrani koju jedemo svakodnevno kada je svojoj trogodišnjoj ćerki kupio kuglu sladoleda.

Naime, britanski doktor Kris van Tuleken počastio je svoju mezimicu omiljenom poslasticom, ali je ona odlučila da sladoled ostavi na suncu i posveti se igri. Ono što je odmah primetio je da se pozamašna kugla sladoleda ne otapa, iako je napolju bilo vrelo, a čašica topla.

Ovo je alarmiralo britanskog doktora da malo dublje ispita sastav sladoleda i potraži objašnjenja iskusnih biohemičara, kao i da kontaktira sa svojim izvorima iz prehrambene industrije.

Ono što je saznao bilo je frapantno.

Pored nekih očekivanih sastojaka kao što su mleko i šećer, ustanovio je da je više od 60 odsto sastojaka loše za naše zdravlje – u pitanju su sojin protein, sojin lecitin, kokosovo ulje, suncokretovo ulje, hlorofil, glukoza, dekstroza, ali i stabilizatori kao što su guma od zrna rogača, guar guma, karagenan, emulgator, mono i masne kiseline).

Razlog tome je svakako pristupačnija cena sladoleda i masovna proizvodnja, jer je ovako napravljen sladoled pogodniji za duži transport.

Ovo je samo jedna u nizu priča koje potvrđuju koliko je prerađena hrana loša za naše zdravlje. Tako je, na primer, Univerzitet u Bostonu nedavno objavio veliko istraživanje koje potvrđuje da su dva ključna faktora koji su doveli do globalne eksplozije dijabetesa 2 konzumiranje previše rafinisanih ugljenih hidrata zajedno sa premalo unosa celih žitarica, kao i unos previše crvenog i prerađenog mesa, poput slanina, kobasice, salama i slično.

Posebno poražavajuće je to što se u našoj zemlji ove namirnice i te kako jedu, a uz pristupačne sladolede koje leti tamanimo svakodnevno, možete da zamislite kakve su nam zdravstvene prognoze.

***

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram