Dve namirnice zbog kojih je dijabetes 2 u svetu eksplodirao, a Srbi žive na njima

Foto: Shutterstock

Koje su to namirnice?

Konzumiranje previše rafinisanih ugljenih hidrata zajedno sa premalo unosa celih žitarica podstiče rast novih slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta, navode studije.

„Naša studija sugeriše da su ugljeni hidrati lošeg kvaliteta vodeći pokretač dijabetesa tip 2 širom sveta“, kaže stariji autor dr Darijuš Mozafarijan, profesor ishrane na Univerzitetu u Bostonu.

Drugi ključni faktor za to što je dijabetes tip 2 eksplodirao širom planete je previše crvenog i prerađenog mesa, kao što su slanina, kobasice, salama i slično, kaže studija. Ta tri faktora – konzumiranje premalo celih žitarica i previše prerađenih žitarica i mesa – bili su glavni pokretači kod više od 14 miliona novih slučajeva dijabetesa tip 2 u 2018, prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Medicine.

Zapravo, studija je procenila da je sedam od 10 slučajeva dijabetesa tip 2 širom sveta u 2018. bilo povezano sa lošim izborom hrane.

Posebno poražavajuće je to što se u našoj zemlji ove namirnice i te kako jedu…

Takođe, istraživanja pokazuju da je preko 60 odsto ukupnih globalnih slučajeva bolesti koje se mogu pripisati ishrani nastalo zbog prekomernog unosa šest štetnih namirnica: previše rafinisanog pirinča, pšenice i krompira; previše prerađenog i neprerađenog crvenog mesa; i konzumiranje previše zaslađenih napitaka i voćnih sokova.

Neadekvatan unos pet dobrih namirnica — voća, neskrobnog povrća, orašastih plodova, semenki, integralnih žitarica i jogurta — bio je razlog za nešto više od 39 odsto novih slučajeva.

Ljudi u Poljskoj i Rusiji, gde se ishrana obično fokusira na krompir i crveno meso i prerađeno meso, i u drugim zemljama istočne i centralne Evrope, kao i centralne Azije, imali su najveći procenat novih slučajeva dijabetesa tip 2 koji su povezani sa ishranom.
„Naš pristup modeliranju ne dokazuje uzročnost, a naše nalaze treba smatrati procenama rizika“, zaključili su autori, a prenosi CNN.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram