Namirnice koje povećavaju rizik od dijabetesa

pekara; pecivo
Foto: Imagedoc / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko se ne hranimo zdravo i uravnoteženo, u riziku smo od razvijanja predijabetesa. To je metaboličko stanje u kojem je nivo šećera viši od normalnog, ali nedovoljno visok da bude označen kao dijabetes – između šest i sedam mmol/l. Određene vrste namirnica mogu lako da vas "gurnu" iz ovog stanja ka dijabetesu tipa 2.

Osobe sa predijabetesom imaju veći nivo glukoze (šećera) u krvi od prosečnog – međutim, nedovoljno visok da dostigne dijabetes tipa 2.

Ako vam je dijagnostikovan predijabetes, to znači da ćelije u vašem telu ne reaguju pravilno na insulin. Kao rezultat toga, vaš pankreas to nadoknađuje stvaranjem više insulina.

Pročitajte još:

Ukoliko se takav ciklus nastavi, vaš pankreas se iscrpljuje i više ne može da proizvede dovoljno insulina da posreduje u unosu glukoze u ćelije, odakle se transportuje do neophodnog masnog tkiva i mišića u telu.

Međutim, ako vam je dijagnostikovan predijabetes, imate šansu da preokrenete stanje i sprečite razvoj dijabetesa tipa 2. To se može postići zdravijom ishranom, vežbanjem i gubitkom kilograma.

Ali, važno je znati da određene namirnice treba izbegavati, jer povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, navodi „Eat this“.

Alkohol

Foto: Shutterstock

„Hronična konzumacija alkohola može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 zbog negativnog uticaja na pankreas“, kaže dr Sidni Grin.

„Kada je pankreas pod upalom, smanjuje se njegova sposobnost da proizvodi insulin, što dovodi pojedince u rizik od dijabetesa“, naglašava.

Pića puna šećera

Foto: Eduardo Contreras / Zuma Press / Profimedia

Prema Američkom udruženju za srce (AHA), muškarci i žene treba da konzumiraju ne više od 36 grama, odnosno 25 grama šećera dnevno. Jedna čaša zaslađenog ledenog čaja u flaši može sadržati više od 15 grama šećera, kaže dr Grin.

„Ova količina šećera koja se konzumira često i odjednom izazvaće veliki skok šećera u krvi i pogoršati stavaranje insulina. Umereno konzumirajte zaslađena pića i imajte na umu da se sav šećer u telu prerađuje kao šećer, bez obzira na vrstu“, dodaje.

Visoko prerađeni ugljeni hidrati

Ilustracija Foto: Shutterstock

Beli hleb, testenine, pirinač i peciva sadrže visok glikemijski indeks, što znači da brzo oslobađaju glukozu (šećer), što može dovesti do skoka nivoa šećera u krvi.

Pročitajte još:

Ljudi koji već imaju dijabetes tipa 2 moraju ovu hranu da jedu umereno, jer bi konzumiranje velikih količina jednostavnih ugljenih hidrata moglo da ih vrati u hiperglikemijsko stanje. Hiperglikemija se opisuje kao stanje u kojem je nivo šećera u krvi previsok.

Ako se hiperglikemija ne leči, može postati ozbiljna. Dovodi do nekoliko komplikacija, uključujući neposredne efekte kao što je dijabetična koma, ali i dugoročne zdravstvene probleme, poput oštećenja bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

Ograničite konzumaciju ove hrane kako biste izbegli česte skokove nivoa glukoze u krvi.

Sladoledi

Foto: Zoran Lončarević

Ove poslastice su često pune zasićenih masti, koje mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, kaže Američko udruženje za dijabetes.

Ograničite konzumiranje sladoleda na jednom ili dva puta nedeljno, posebno ako imate predijabetes.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram