Istina o crvenom mesu: Konačno znamo da li je zaista nezdravo

Foto:Shutterstock

Bitno je samo da nije prerađeno.

Konzumiranje neprerađenog crvenog mesa ne povećava verovatnoću da doživite moždani udar, sugeriše naučna analiza.

Decenijama postoji bojazan da konzumiranje svinjetine može povećati rizik od srčanih bolesti, zbog visokog nivoa masti. Ali naučnici koji su analizirali skoro 200 postojećih studija nisu pronašli dokaz da je to povezano. Takođe postoje samo „slabi dokazi“ da jedenje neprerađenog crvenog mesa dovodi do raka debelog creva, raka dojke i dijabetesa tipa 2.

Vodeći autor studije, dr Kristofer Marej sa Univerziteta u Vašingtonu, rekao je da se nada da će ovo otkriće „razjasniti konfuziju i pomoći potrošačima da donesu informisane odluke o ishrani, vežbanju i drugim aktivnostima koje mogu uticati na njihovo dugoročno zdravlje“.

Roštilj, meso, povrće, grilovanje, grilovano
Foto: Shutterstock

Meso se smatra neprerađenim ako je sveže, nije upakovano, kuvano, konzervisano ili izmenjeno od svog prirodnog stanja. Prerađeno meso — poput slanine, kobasica i salama — modifikovano je kako bi se poboljšao njegov ukus ili rok trajanja, dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem.

Godinama je konzumacija crvenog mesa bila povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog visokog nivoa zasićenih masti. Smatra se da mast podiže nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL) u telu, što je dobro poznati faktor rizika za koronarnu bolest srca.

Naučnici su ispitali 180 studija iz celog sveta koje su se bavile određenim ponašanjem i izborom ishrane. Koristili su jednostavan sistem ocenjivanja zvezdicama.

Jedna zvezdica je značila da nema povezanosti ishrane i bolesti, dok pet znači da određena ishrana povećava šanse za zdravstveni problem za više od 85 procenata.

Veza između konzumiranja neprerađenog crvenog mesa i ishemijskog moždanog udara – najčešćeg tipa moždanog udara – dobila je samo jednu zvezdicu. Pronađena je veza sa dve zvezdice između izbegavanja povrća i koronarne bolesti srca.

Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Medicine.

***

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram