Nauka potvrdila: Piće od kog se ubedljivo najbrže stari

piće starenje
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pazite šta pijete.

Onu iskonsku težnju za mladolikim, jedrim i što zdravijim izgledom može prilično da pokvari izbor pića.

Antiejdž kreme i drugi trikovi protiv starenja mogu da pomognu, ali tu je jedna stvar koju zapravo treba izbegavati ako ne bismo da ubrzamo proces starenja i pojavu novih bora i ako ne bismo da poništimo napor koji ulažemo za mladolik izgled.

Istraživanja pokazuju da postoji jedno piće od kog se dosta brže stari, a ako ga se odreknete, to može pomoći da zaustavite prerano starenje, piše eatthis.

Ispostavlja se da, kada je u pitanju starenje, nema goreg pića od slatkih gaziranih sokova.

Oni koji ih redovno piju imaju veći rizik od gojenja i određenih bolesti, a istraživanja pokazuju da čak može uticati na telo i na ćelijskom nivou. Sve to doprinosi nezdravijem, bržem starenju.

„Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas na kraju dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A pošto se rizik od tih bolesti automatski povećava kako starimo, previše šećera svakako ne pomaže“, kaže dr Ejmi Gudson.

Loše utiče i na stomak

Takođe, studija iz 2021. godine pokazala je da konzumacija slatkih gaziranih sokova ima veze sa promenama u crevnim bakterijama i crevnoj mikroflori, upalama i oksidativnim stresom, a sve to je povezano sa preranim starenjem. Autori te studije imali su jednostavnu preporuku – zamenite ova pića zdravijim izborom kad god možete i vaše telo će vam biti zahvalno.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram