Unutrašnje tuširanje – trend koji je s razlogom zaludeo 72 miliona ljudi

Foto: Shutterstock

Napitak posle kog ćete trčati do toaleta.

TikTok-om je zavladao trend koji se zove unutrašnji tuš. U pitanju je napitak od čija semenki koji ublažava zatvor. Mešavina, koju preporučuje poznati nutricionista, Deril Gufre, sastoji se samo od vode, čia semenki i limunovog soka i tvrdi da pomaže u poboljšanju zdravlja i varenja.

U video snimku na Instagramu koji govori o prednostima pića, Deril objašnjava da visok sadržaj omega-3 masnih kiselina u čija semenkama pomaže u smanjenju upale u crevima i unapređuje bolje zdravlje mozga. Semenke su bogate vlaknima i kada se namoče u vodi, pretvaraju se u gel koji je lako svarljiv a može i da pomogne u podmazivanju i hidrataciji sluznice creva i samim tim pomaže hrani da se lakše „kreće“. On upoređuje efekat sa prirodnim laksativom.

Video ima skoro 73 miliona pregleda na TikTok-u, pa možemo reći da ovo i nije običan trend već nešto mnogo veće.

Nutricionista i osnivač brenda suplemenata “The Farmassist”, Irina Gamagina, smatra da ima nešto u tome, iako većinu “čudotvornih” rešenja treba uzeti sa zdravom dozom skepticizma.

“Godinama su čija semenke najavljivane kao ‘superhrana‘ koja pomaže pri varenju. Privlačeći vodu i stvarajući supstancu nalik gelu, sličnu onoj u hrani bogatoj ugljenim hidratima, ove semenke pomažu da stolica nesmetano prolazi kroz telo”, kaže ona.

@jacvanek Trying the chia seed internal shower so you don’t have to. #internalshower #constipation #ibs #travelhack ♬ Dua Lipa - Jack Harlow

Irina dodaje: “Čija semenke su takođe dobar izvor vlakana koji promovišu razvoj dobrih baterija u crevima. Međutim, previše vlakana može izazvati probleme kao što su bol u stomaku, nadimanje, gasovi i nelagodnost. Lako je preći preko preporučene količine vlakana koja takođe mogu izazavati probleme sa dijarejom Ili zatvorom. Recept preporučuje dve kašike dnevno i to je sasvim dovoljno da biste osetili poboljšanje.“

Ako otkrijete da jedenje toliko čia semenki izaziva nadimanje ili nelagodnost, ona preporučuje da pijete vodu sa limunom pre svakog obroka.

“Limunska kiselina koja se nalazi u limunu povećava želudačnu kiselinu, koja pomaže vašem telu da razgradi i svari hranu”, kaže ona.

Recept za napitak

Jednostavno uzmite čašu vode, dodajte dve kašike čia semenki i promešajte da se sjedini. Ostavite mešavinu samo pet minuta, kako bi čia semenke dobile gelastu strukturu. Dodajte malo limuna i prstohvat himalajske soli i popijte.

Najbolje je popiti ga na prazan stomak, dakle najmanje 30 minuta pre jela Ili najmanje 90 minuta nakon što ste poslednji put jeli.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram