Šest dodataka uz koje voda čini čuda za varenje

Aromatična voda Foto:Shutterstock

Čaša obične vode najbolji je prijatelj vašeg tela, a može biti još korisnija ako dodate začine dole navedenih lekovitih svojstava. Dobićete super zdravo piće za poboljšanje varenja i čišćenje organizma.

Ovo korisno piće možete napraviti i u flaši za vodu i poneti ga sa sobom na posao i piti tokom dana. Takođe će biti ukusno ako dodate dva začina istovremeno – sok od limuna i cimet, listiće karanfilića i nane, sok od limete i sveži krastavci odlično se slažu i sami isprobajte druge kombinacije, piše zadovoljna.hr.

1. Sveže isceđen sok od limuna ili sok od grejpa

Limun i grejpfrut odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe su dobri pročišćivači tela i stimulišu varenje. U limenku vode iscedite pola limuna ili limete.

2. Listovi sveže nane

Biljku nane možete i sami uzgajati u bašti, na balkonu, a ona će rasti čak i ako je držite unutra, samo je stavite pored prozora da dobije dovoljno svetlosti. Nana, poznata i kao menta, aktivira pljuvačne žlezde i digestivne enzime koji pomažu telu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod stomačnih tegoba.

3. Karanfilić

Osim što pomaže kod probavnih problema, uspešno se bori i sa parazitima koji se mogu naći u ljudskom telu.

Stavite tri do pet celih karanfilića u vodu i ostavite ih neko vreme da odstoje kako bi vodi dali aromu. Kad pijete vodu, možete jesti karanfilić, samo budite oprezni jer je prilično začinjen.

4. Koren đumbira

Đumbir se vekovima koristio kao lek za loše varenje, grčeve, mučninu i gasove. Osim toga, poboljšava cirkulaciju i deluje protivupalno i antivirusno.

Đumbir veličine palca isecite na kockice i dodajte u vodu. Kao i kod nane, kada pijete vodu, možete jesti đumbir, ali pažljivo jer je takođe veoma aromatičan.

5. Kriške svežeg krastavca

Krastavci daju vodi lep svež ukus, a pošto plutaju možete ih jesti dok pijete vodu. Oni pomažu uklanjanju toksina iz digestivnog sistema i snabdevaju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna, već i povećavaju proizvodnju insulina u pankreasu.

Isecite kriške svežeg krastavca na kvadrate tako da ih možete lako jesti dok pijete vodu.

6. Cimet

Odličan je lek protiv gljivica i virusa i pomaže kod probavnih smetnji. Pospešuje cirkulaciju, razgradnju masti tokom varenja i regulaciju glukoze u krvi usporavajući vreme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crevo. Stavite komadić štapića cimeta u vodu i ostavite da odstoji neko vreme da bi aromatizovao vodu.