Trikovi nutricionista koju ubrzavaju mršavljenje

Foto: Elite Images / Backgrid USA / Profimedia

Ko više zna o pravilnoj ishrani i mršavljenju od nutricionista? Vodeći američki stručnjaci otkrili su neke male trikove koji ubrzavaju proces gubitka kilograma.

Nutricionistkinja Dženifer Kaseta iz Njujorka naglašava da mršavljenje nije posledica samo smanjenog unosa hrane.

„Za neke ljude koji jedu više od onoga što je potrebno organizmu to pravilo važi, ali nije uvek upravo to slučaj“, izjavila je, prenosi Ordinacija.hr.

Ona i njene kolege, koji su stručnjaci u oblasti ishrane i mršavljenja, podelili su neke svoje neobične savete za brži gubitak kilograma.

Umesto dijete – dugoročna promena navika 

Ključ dobrog zdravlja bi mogao biti u praćenju ponašanja – da li se krećete dovoljno, da li jedete dovoljno voća i povrća… Jedan od najboljih načina za gubitak kilograma je stvaranje zdravih navika koje ćete negovati dugotrajno, savetovala je nutricionistkinja Ejmi Gorin.

„Ovo je najlakši način da nešto postignete, pa uključite vežbanje svaki dan, izbegavajte dezerte i budite svesni onoga što jedete“, njena je poruka.

View this post on Instagram

Not Making Progress? Consider these ? ⠀ It’s easy to become impatient and to get worried when you’re not losing fat like you might expect… ⠀ While we know that creating a calorie deficit is THE key factor for fat loss, other variables can indirectly influence whether or not that deficit is created. ⠀ Below are a list of the most common reasons why you might be hindering your progress ? ⠀ 1️⃣ Get more Sleep! Getting 7-9hrs is crucial for health and optimal functioning. ⠀ 2️⃣Eat more fiber, it helps you ? and is imperative for digestion and nutrient absorption. ⠀ 3️⃣ Stay Hydrated! When you’re dehydrated your body retains water and it under performs. ⠀ 4️⃣ Fat has 9 calories per gram! Making it the most calorie dense macronutrient. Olive oil has 120 calories per tablespoon! ⠀ 5️⃣ Protein is the most satiating macronutrient and it also slightly boosts your metabolism because of its high thermic effect! ⠀ 6️⃣ Yes, doing too much cardio can be counterproductive to your progress. For most people, you’re better off prioritizing resistance training and limiting cardio to 2-4x per week. ⠀ 7️⃣ Nuts, coconut oil, and dried fruit are nutritious but are high in calories! So watch your portions. ⠀ 8️⃣ Are you tracking properly? Be accurate with your calculations. ⠀ 9️⃣ Eating highly processed carbs spikes insulin and thus blood sugar. Eat more complex carbs like potatoes, beans, veggies and legumes. It will keep your blood sugar consistent and prevent spikes of hunger. ⠀ Credit to @kyle.fitness_ #weightlossroutines ⠀ Tag someone that would find this list useful! .

A post shared by WEIGHT LOSS ROUTINES (@weightlossroutines) on

Nije dovoljno izbegavati namirnice

„Ljudi na dijeti će često da izbegavaju određene namirnice i to može da preraste u opsesiju, ali takvo ponašanje vam neće pomoći u dijeti“, navodi dijetetičarka Tara Kolingvud.

Ona savetuje da pazite na kalorije i balans. Povećajte potrošnju kalorija i priuštite sebi nešto za čime čeznete.

Častite se

Veće su šanse da ćete jednom preterati u konzumaciji omiljene (nezdrave) hrane, ako baš nikada sebe ne častite sebe „slatkim grehom“, smatra personalna trenerica Kristin Reisinger.

„Obrok koji ste sebi zabranili ustvari može ubrzati dolazak do cilja. Pokrenuće metabolizam, pomoći telu da brže sagoreva masnoće i sprečiće da se telo privikne na restrikciju kalorija“.

Samo nežno prema sebi

Ako vam dijeta ne polazi za rukom, ne očajavate. Dijetetičarka Kara Lajdon, smatra da treba da se usresredite na sebe jer mnoga istraživanja ukazuju na to da stalno držanje dijete ustvari vodi do nakupljanja kilograma. Umesto toga ona savetuje da se fokusirate na to kako se osećate, i da vreme i energiju ulažete u stvaranje novih zdravih navika.

Pročitajte još:

Pazite na porciju

Tara Kolingvud pokušava klijente da nauči kako odbacivanje određenih namirnica i nema puno smisla jer i konzumiranje samo zdravih namirnica može voditi do debljanja, ako niste umereni. Ono što vam može pomoći je spoznaja kolika vam je porcija dovoljna, a tako lakše možete i pratiti koliko kalorija unosite u organizam.

Proteini su savršen izbor za doručak

„Ujutro pojedem oko 20 do 30 grama proteina i tako sam sigurno sita do ručka“, kaže Kolingvud.

Istraživanja potvrđuju da se radi o pametnoj taktici i kako osobe koje dan započnu s 30 do 39 grama proteina u danu pojedu 175 kalorija manje.

Pročitajte još:

Razmislite o dnevniku ishrane

Ova aktivnost oduzeće vam nekoliko minuta dnevno, ali može imati pozitivan efekat na vaše navike u ishrani. Ne samo da ćete postati svesniji svojih izbora, nego će vam zapisivanje namirnica koje ste pojeli pomoći da pametnije birate. Istraživanje u kojem je deo ispitanika vodio dnevnik ishrane tokom jedne godine pokazalo je da su oni izgubili više kilograma od grupe koja nije vodila dnevnik. Poslužite se nekom od mobilnih aplikacija ili uzmite olovku i notes – šta god vam više odgovara!

Perite zube posle jela kada ste u mogućnosti

Ne samo da će vaš stomatolog biti oduševljen već će i vaš stomak biti srećan.  Pranje zuba i čišćenje koncem nakon jela možete da spreči javljanje želje za kasnim obrocima jer će te tako mozgu slati signal da je za danas dosta hrane.

Pun tanjir povrća

Povrće ima malo kalorija, a odličan je izvor vlakana i vode, sastojaka koji će probuditi osećaj sitosti. Upravo iz tog razloga Kolingvud uvek napuni tanjur povrćem jer se tako lakše drži plana o veličini porcije. Onda joj je lakše i da osvesti koliko drugih namirnica ima na tanjiru.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram