Ishrana Rodžera Federera VS autofagija Novaka Đokovića

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP / David Emm / Actionplus / Profimedia

Dobra ishrana je od presudne važnosti za sve sportiste, a kod nas se najviše pričalo o načinu na koji se hrani Novak Đoković. Sada se saznalo i kako izgleda jelovnik njegovog velikog rivala Rodžera Federera.

Novak Đoković je poznat po tome što je pobornik autofagije.

To je metod ishrane u kojem se po određenom pravilu smenjuju ciklusi u kojima se jede i oni u kojima se ne unosi nikakva ili vrlo malo hrane. Dakle, ovaj način ishrane ne propisuje koje namirnice smete da jedete (mada se svakako preporučuje zdrava hrana), već kada smete da ih jedete – uobičajeno je da svakog dana osam sati smete da jedete, a onda pravite 16-časovnu pauzu.

Uz ovaj specifičan način ishrane, koji je postao dosta popularan, Novak je u potpunosti je uklonio proizvode sa glutenom, mlekom i rafinisanim šećerom iz svakodnevnih obroka. Takođe je iz svoje ishrane zbacio životinjske proizvode i sada strogo jede hranu koja se bazira na povrću i voću. On svako jutro pije vodu sa limunom, nakon čega sledi sok od celera. Takođe jede puno voća i salata. Otkrio je da voli hranu koja nije teška za varenje, pa tako jede kvinoju, proso, slatki krompir i divlji pirinač.

Dok je Novak smanjio meso na vrhuncu svoje karijere, njegov rival Rodžer Federer je bio vegeterijanac od malih nogu. On nije jeo meso do svoje 14. godine, a kasnije je zbog treninga ipak ubacio ovu namirnicu u svoju ishranu.

View this post on Instagram

When in Rome, do as the Romans do??

A post shared by Roger Federer (@rogerfederer) on

Pročitajte još:

Dobro je poznato da Federer voli da započinje dan slatkim doručkom, koji se sastoji od domaćih vafla sa kompotom od svežeg voća, zajedno sa čašom svežeg soka ili kafe. Njegova „opsesija“ je svakako sir, posebno fondu, topljeni sir koji se jede tako što se u njega umače hleb ili povrće.

Federer je takođe veliki ljubitelj indijske, japanske i italijanske hrane. Veoma je često viđen kako jede tradicionalni indijski naan i kari, čak i na turnirima. U intervjuu iz 2017. godine rekao je da ne može da odoli slatkim poslasticama poput sladoleda i čokolade. Ovo nije najzdravija hrana, pa je ipak jede umereno za vreme takmičenja.

View this post on Instagram

Got naan?

A post shared by Roger Federer (@rogerfederer) on

Tokom treninga, Federer jede banane, dok pre svakog meča ima tradiciju da jede pastu sa laganim sosom – to radi već 20 godina

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram