CSIRO dijeta: Plan ishrane baziran na 15 godina istraživanja

Fitnes i ishrana 11. sep 202012:14 > 17. maj 2021 11:54
Foto: instagram@total_wellbeing_diet

Australijska organizacija za naučna i industrijska istraživanja (CSIRO) osmislila je dijetu koja obećava efikasan gubitak kilograma, ali i sprečava da se kilogrami vrate.

CSIRO dijeta je plan ishrane koji se zasniva na visokom unosu proteina, a koji traje 12 nedelja. Zasnovana je na više od 15 godina istraživanja australijske nacionalne naučne agencije i ima za cilj dugoročno i zdravo mršavljenje.

Pročitajte još:

Ako započnete sa dijetom, koja je pogodna za sve uzraste, ova agencija vam nudi na stotine recepata, planova ishrane i treniranja, alatke pomoću kojih možete da pratite svoj progres, a dostupan je i forum na kojem možete da razmenjujete iskustva sa drugima koji drže ovu dijetu.

Svoj program su nazvali „total wellbeing diet“, a dosta se razlikuje od drugih dijeta koje se baziraju na brojanju kalorija. Naime, dijeta za zasniva na podeli namirnica u grupe, pa tako stvara sistem ishrane čiji je cilj da se dobije maksimalna nutritivna vrednost iz svake namirnice, uključujući i savršeni balans između proteina i jednostavnih ugljenih hidrata.

Postoji sedam različitih grupa hrane i dnevno vam je dozvoljen određeni broj „jedinica“ iz svake grupe hrane. Svaka grupa namirnica sadrži specifične vitamine i minerale iz proteina, masti i ugljenih hidrata.

Na osnovu ličnog profila člana, pravi se personalizovani plan ishrane, pri kojem se svakome određuje tačan broj prehrambenih jedinica koje će da konzumira.

Iz CSIRO tvrde da je preko 500.000 Australijanaca smršalo nakon dijete, jer nudi održiv pristup ishrani koji vam pomaže da smršate bez da vam oduzme povremeno uživanje u poslasticama. Cilj je da se osoba nauči kako da se dobro hrani svaki dan, tako da nije predviđeno da to bude kratkoročna dijeta, već dugoročna promena načina života.

Kako dijeta funkcioniše?

Svaki dan uključuje tri obroka koji se sastoje od doručka, ručka i večere, kao i užine (voće i mlečni proizvodi) i jednu „poslasticu“.

Postoje 7 različitih grupa hrane:

Meso i proteini: nemasno meso i piletina, riba, jaja, tofu, mahunarke. Preporučuje se da jedete 200 g crvenog mesa (govedine ili jagnjetine) 3 puta nedeljno i 2 porcije ribe.

Hleb i žitarice: vrste hlebova od integralnog zrna sa niskim glikemijskim indeksom i vrste hleba bogate vlaknima; zatim žitarice, pirinač, testenine, rezanci, palenta, kvinoja i ječam.

Povrće: sveže i smrznuto, uključujući različite vrste.

Voće: sveže i konzervisano voće u soku ili sušeno voće.

Mlečni proizvodi: mleko sa malo masti ili od soje, sir i jogurt.

Zdrave masti i ulja: namazi i ulja sa niskim mastima; paste od oraha, orasi i semenke, avokado.

Hrana za uživanje: hrana koja pruža malo nutritivnih vrednosti, ali u kojoj s vremena na vreme može da se uživa, poput čokolade, sladoleda, kobasica, čipsa i kifli.

Pročitajte još:

Šta podrazumeva jedna prehrambena „jedinica“:

Meso i proteini: 100g crvenog mesa, 100g piletine ili ribe, 2 jaja, 100g tofu-a.

Hleb i žitarice: 1 kriška hleba (40g), polovina šolje kuvanog pirinča ili testenine, dve trećine šolje pahuljica pahuljica ili četvrtina šolje muslija, 1 krompir (150g).

Povrće: 150g sirovog povrća, 1 šolja kuvanog povrća, 1 šolja salate, 2 mala paradajza.

Voće: 150g voća, 1 srednji komad voća (npr. pomorandža, jabuka), 2 mala komada voća (npr. kajsija, kivi, šljiva), 30g sušenog voća.

Mlečni proizvodi: 250 ml mleka sa niskim sadržajem masti, 50 sira sa smanjenom masnoćom, 200 g grčkog jogurta sa niskim sadržajem masti. 165g svežeg sira.

Zdrave masti i ulja: 1 kašičica ulja, 2 kašičice nezasićenog margarina, 1 kašika pasiranog avokada, 7 g oraha ili paste od oraha.

Hrana za uživanje: 4 male četvrtaste čokolade, 1 čokoladni biskvit, 1 pakovanje čipsa, 1 kuglica sladoleda, 100 ml vina, 285 ml piva.

U okviru programa postoji plan vežbanja koji treba da slede osobe kako bi videli najbolje rezultate. Uključuje tri treninga snage u trajanju od 15-20 minuta sa kardio treningom visokog intenziteta svake nedelje.

Recepte za svaki obrok možete pronaći na njihovoj stranici recepata.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram;