Ako želite da vam se komad junetine koji ste ispekli topi u ustima, isprobajte trik s kivijem ili ananasom. Naime, ovo voće deluje na tkivo u mesu tako da ono postaje izuzetno mekano.
Kivi
Ukoliko volite da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vreme. Kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo sočno.
Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali, pa dodajte kivi nekih sat, dva pre pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan efekat ima i ananas.
Još neke namirnice koje će omekšati meso
Pirinčano vino
Pripremite marinadu od malo pirinčanog vina, maslinovog ulja i narendanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u frižideruu preko noći. Osim što će dobiti neverovatan ukus, biće mekano kao puter, pišu na 24sata.hr.
Kola
Kola napici su odlični za omekšavanje mesa pre prženja, posebno ako su u pitanju deblje šnicle. Sve što treba da uradite je da ostavite meso u koli 10 minuta. Zatim ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog bibera. Biće odlično.
Limun ili sirće
Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćetu, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi sirćeta) moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo, prenosi BrightSide.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima