Tri recepta za najlepši domaći džem i slatko bez šećera

slatko bez šećera
Foto: Rezeda Kostyleva / Panthermedia / Profimedia

Slatko i džem mogu da imaju fantastičan ukus i bez šećera.

U poslednje vreme cena šećera je sve aktuelnije pitanje, pa ako biste da tradicionalno pravite slatko i džem od sezonskog voća, možda nije loše da razmislite o varijanti bez šećera. Iako možda zvuči nelogično, i te kako je moguće, a i svakako je zdravije.

Domaći džem od jagoda bez šećera i konzervansa

Sastojci:

1 kg jagoda

60 ml limunovog soka

3 kašičice izrendane korice limuna

70 g meda

Priprema:

Očišćene jagode usitnite ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.

Dodajte ostale sastojke: izrendanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promešajte i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz često mešanje.

Kada smesa postane dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuvanja, džem je gotov. Kad se ohladi, slobodno možete da ga jedete.
Čuvajte ga u fižideru do dve nedelje, piše yumama.

Slatko od borovnica bez šećera

Sastojci:

2 šolje borovnica

8-10 kašika meda

3 kapi esencije vanile

Priprema:

Stavite borovnice i vanilu u šerpu (borovnice ne treba da budu zamrznute) i na slaboj vatri kuvajte oko 15 minuta.

Nakon toga dodajte med i neprestano mešajte. Kuvajte oko 20 minuta. Kad se slatko ohladi, spremno je za konzumaciju, piše bonapeti.

Slatko od trešanja bez šećera

Sastojci:

1,5 kg očišćenih trešanja

750 ml vode

malo limuntusa

5 kapi prirodnog zaslađivača po želji

Priprema:

U odgovarajuću šerpu stavite očišćene trešnje. Dolijte vodu i stavite na ringlu da se krčka na slaboj vatri.

Kada voda počne da uvire, počnite da mešate. Po želji možete da dodate malo zaslađivača. Na vrh kašičice stavite limuntus i ponovo promešajte dok voda ne uvri.

Nakon što je slatko od trešanja gotovo, ostavite da se ohladi.

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram