Milica Marković je u gastronomskim krugovima poznata po tome što kuva "baš kao mama", a za Zadovoljna.rs podelila je tri recepta za moderne domaćice za jela koja se brzo spremaju, a imaju šmek mamine kuhinje.
Paprike punjene sirom zapečene u rerni
Sastojci (za 4 osobe)
8 paprika
400 gr starijeg sira
2 jajeta
2 kašike griza
Ulje
Beli luk
Origano
Peršun po ukusu
Drugi začini koje volite
Priprema
Paprike očistiti, sir izgnječiti, dodati u to dva jajeta i dve kašike griza, začine po ukusu. Probati, pa ako fil nije dovoljno slan, dodati malo soli. Sjediniti, pa puniti paprike filom, zatvoriti paradajzom, sipati ulje na njih i okolo i zapeći u rerni 15-ak minuta.
Uz neku šniclu, a i same odlične su za ove letnje dane. Miriše cela kuća, a dobre su i hladne – ako izdržite da sačekate da se ohlade.
Špecle sa povrćem
Sastojci
Špecle 250 gr
Povrće po želji – praziluk, paprika, pečurke, tikvice…
Crveni kupus
Konzerva crnog pasulja
Soja sos, paradajz iz flaše ili sos po želji
Kikiriki
Susam
Priprema
Kupiti pakovanje gotovih špecli, kuvati oko 250gr u ključaloj vodi nekoliko minuta. Za to vreme iseckati povrće po želji, sve dolazi u obzir – praziluk, šargarepa, paprike, pečurke… Povrće propržiti u tiganju na malo ulja.
Kada je povrće gotovo, spojiti ga sa oceđenim špeclama, dodati u to isečen crveni kupus, konzervu crnog pasulja, soja sos, domaći sok od paradajza ili neki sos po zelji, da to sve poveže, kikiriki i susam ili neke opet po želji orašaste plodove.
Jako, zasitno i zdravo.
Gulaš od pileće džigerice i bukovača
Sastojci
2 glavice crnog luka
600g pileće džigerice
150-200g bukovača
kašika paradajz pirea
Začini
Priprema
Luk iseći na rebarca, pržiti dok ne omekša, dodati pileću džigericu, nesečenu da se ne bi istopila, dodati u isto vreme i bukovače krupnije sečene. Naliti vodom skoro da prekrije, ubaciti lovor, poklopiti na pola. Kada krene da ključa, dodati kašiku paradajz pirea, začine po želji – so, bosiljak, beli luk, alevu. Na kraju ako je ostalo previše tečnosti dodati i kašiku gustina razmućenog u malo hladne vode.
Servirati uz pire krompir.
***
Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: