Treniranje i visok pritisak: Šta se sme, a šta ne

Vežbanje
Foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia

Podaci kažu da svaka druga osoba u Srbiji ima visok pritisak, koji je vrlo ozbiljan zdravstveni problem, posebno ako se ne leči adekvatno. Otuda i pitanje kako idu zajedno trening i visok pritisak. Fitnes trener Nikola Krgić za Zadovoljnu govori koje vežbe su preporučljive kod hipertenzije, a koje ne.

Od povišenog krvnog pritiska u Srbiji boluje 46,8 odsto stanovnika, čime se potvrđuje podatak da 1,1 milion građana pije lekove za pritisak, kažu podaci Udruženja za hipertenziju Srbije.

Ovako veliki broj obolelih od hipertenzije dolazi od dugogodišnjih stresova kojima smo izloženi, ali i specifične masne i slane hrane, pušenja, fizičke neaktivnosti, što je odlika ogromnog broja ljudi.

Zato je fizička aktivnost jedna od ključnih stavki u borbi protiv ovog problema.

„Vaš rizik od hipertenzije raste sa godinama, ali trening za visok pritsak može da napravi veliku razliku. Ako je vaš krvni pritisak visok, fizička aktivnost vam može pomoći da ga kontrolišete“, kaže Nikola.

Međutim, on ističe i da je istina da fizička aktivnost povećava krvni pritisak, pa se zato postavlja i pitanje da li je ona zdrava u tom slučaju.

„Za većinu ljudi odgovor je da. Tokom fizičke aktivnosti izazvaće se kratak porast krvnog pritiska, najčešće sistolnog, ali nakon završetka treninga on se vraća u normalu. Što se brže vrati, to znači da je osoba zdravija. I biti aktivan je jedna od najboljih stvari koju možete učiniti u prevenciji hipertenzije“, navodi Nikola Krgić.

On izdvaja vežbe koje su preporučljive što se tiče hipertenzije.

„Aerobne vežbe ili kardio vežbe zahtevaju ciklične pokrete koji pokreću vaše srce, krvne sudove i mišiće. One koriste velike grupe mišića i treba ih uvrstiti u trening i to su, na primer hodanje, trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje, planinarenje.“

Naš sagovornik dodaje i da je trening snage takođe od važnosti, ali ga treba pravilno dozirati u zavisnosti od trenutnog stanja.

S druge strane, tu su i aktivnosti koje treba izbegavati ako vas muči visok krvni pritisak.

„Akivnosti koje bi trebalo da se izbegavaju kod ovih osoba su one koje za kratak vremenski period imaju visok intenzitet, odnosno aktivnosti koje vrlo brzo podižu krvni pritisak i opterećuju krvne sudove, a tu spadaju i ekstremni sportovi.“

Zato je najbolje voditi se proverenim smernicama.

„Ako vas muči visok pritisak, preporuka je da ostvarite minimalno 150 minuta nedeljno fizičke aktivnosti. Neka vam cilj bude 30 minuta svakog dana jedne od navedenih aerobnih aktivnosti.“

Takođe, Nikola Krgić kaže da od velike koristi za trening i visok pritisak može da bude to da pronađete aktivnost koja vam se sviđa i u kojoj užiivate.

„Ako vam trening deluje kao kazna, veća je verovatnoća da ćete odustati. Pritom, vežbanje ne mora da bude skupo. Postoje aktivnosti koje su svima pristupačne, poput trčanja i vožnje bicikla. Potrebno je da odvojite bar 30 minuta svakog dana, što ne zahteva puno, a te male razlike mogu da vam donesu puno benefita.“

Za kraj, naš sagovornik napominje da je potrebno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uđete u program treninga, posebno ako imate visok krvni pritisak.

A osim te neophodne i dobrodošle fizičke aktivnosti, kako navode iz Udruženja za hipertenziju Srbije, nefamakološke metode protiv visokog pritiska su i što manje slana hrana, umeren unos alkohola (jedno alkoholno piće za žene, dva za muškrce), redovni obroci da bi se sprečila gojaznost i – život bez cigareta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga vežbe