Najbolje vežbe nakon carskog reza

vežbe carski rez
Foto: - / BE&W / Profimedia

Oporavak nakon porođaja individualan, ali svima se preporučuje praktikovanje vežbi nakon carskog reza ubrzo nakon porođaja. U svemu tome treba pratiti važne smernice.

Reč je o laganim vežbama koje se mogu izvoditi još u bolnici, a koje za cilj imaju ubrzavanje oporavka i olakšavanje tegoba nakon carskog reza. Vežbe mogu biti za disanje, cirkulaciju i fleksibilnost, piše N1.hr.

Zašto su potrebne vežbe nakon carskog reza?

Za vreme trudnoće, ali i nakon porođaja u ženskom telu dolazi do brojnih anatomskih, hormonalnih i fizioloških promena koje mogu biti vrlo nelagodne za ženu. Sve te promene događaju se kako bi se telo što lakše prilagodilo trudnoći, ali i periodu nakon porođaja.

Glavne promene tokom trudnoće i nakon porođaja događaju se u mišićno-koštanom sistemu i dolazi do promena u držanju. Takođe. zbog mišićnih promena, rastezanja i rasta ploda može doći do istegnuća mišića i dolazi do razdvajanja središnjeg dela mišića na stomaku.

Mišići i stomak nakon trudnoće, čak i bez carskog reza, prolaze kroz ogromnu promenu. Osim što može doći do razdvajanja dugačkog ravnog mišića prednje strane trbuha (rectusa abdominisa), može doći i do prenapregnutosti mišića karličnog dna.

Vežbe nakon carskog reza važne su za:

vraćanje mišićnog tonusa

brži oporavak mišića i tkiva

bolju fleksibilnost

lakše kretanje nakon porođaja

Vežbe nakon carskog reza stoga treba obavljati vrlo oprezno, a posebno zbog toga što operacija carskim rezom traži dug oporavak. Pri običnom carskom rezu se reže nekoliko slojeva mišića i mekog tkiva, kroz kožu, masno tkivo i trbušnu maramicu. Kroz taj proces se i razmiču trbušni mišići i pomera bešika prema dole, a tek onda se seče materica i izvodi porođaj.

Vežbe nakon carskog reza – najbolji primeri

S obzirom na to da je svaka trudnoća individualna i za vreme carskog reza može doći do različitog ponašanja mišićnog tkiva, preporučuje se da se sve vežbe izvode isključivo uz preporuku i savete lekara. U nekim situacijama je potrebno intenzivno mirovanje, te bi vežbe nakon carskog reza mogle da produže oporavak. To su retke situacije, ali opreznost treba da bude prioritet. Lagane vežbe disanja mogu da se izvode neposredno nakon operacije, ali vežbe za jačanje mišića se preporučuju od oko dve nedelje nakon operacije.

U nekim slučajevima će se nakon porođaja sprovoditi individualni satovi s fizioterapeutom već 12 sati nakon porođaja. Vežbe nakon carskog reza obično treba izvoditi jednom dnevno. Mogu se izvoditi za trbušnu muskulaturu, za mišiće karličnog dna, za vrat i ramena i donje ekstremitete. Takođe se mogu izvoditi vežbe disanja i cirkulacije.

Vežbe za stomak nakon carskog reza

Ove vežbe treba da aktiviraju duboke slojeve trbušnih mišića. Cilj ovih vežbi je stabilizovanje trupa i davanje potpore kičmi. Bilo bi dobro izbegavati vežbe koje snažno stežu ravni trbušni mišić poput običnih trbušnjaka ili planka, posebno ako je došlo do pucanja i rastezanja mišića.

Dok ležite na leđima, pomičite kukove što više prema krevetu, pa lagano vraćajte, a onda ponavljajte. Ova vežba služi za zatezanje trbušnih mišića i opuštanje mišića donjeg dela leđa. Takođe možete vežbati u istom položaju na način da savijate noge na kolenima i onda se pomičete s jedne na drugu stranu kreveta dok držite savijene noge. Ove vežbe nakon carskog reza pomažu u pokretljivosti kukova.

Vežbe za donji deo karlice nakon carskog reza

Ove vežbe treba izvoditi tek nakon što su uklonjene kopče i isključivo ako je lekar rekao da ih možete izvoditi. Pre vežbi treba proveriti stanje mišića kako bi se dugoročno prevenirala inkontinencija. Ove vežbe se mogu izvoditi jednom nedeljno, i to u ležećem, sedećem ili stajaćem položaju.

Vežbe za karlicu nakon porođaja izvode se tako što zategnete mišiće donjeg dela karlice i tako zadržite oko pet sekundi. U tom trenutku nemojte zatezati mišiće butina niti uvlačiti trbuh. Vežbu ponovite 15 puta.

Vežbe istezanja vrata i ramena

Zbog promjene u držanju za vreme trudnoće može se pojačavati napetost u mišićima vrata i ramena. Ovo se može pojačati i za vreme dojenja zbog spuštanja glave i ramena prema napred. Zatvaranje grudnog koša na taj način stvara dodatno opterećenje trbušnih mišića.

Osim što se preporučuje korišćenje jastuka ispod donjeg dela leđa za vreme dojenja, možete ga namestiti i ispod kolena kada ležite na leđima i između kolena ako ležite na strani. To će olakšati mišiće vrata, ramena i stomaka.

Lagane vežbe istezanja vrata i ramena možete raditi u sedećem ili stajaćem položaju. Okrećite vrat lagano na jednu, pa na drugu stranu i tako zadržite nekoliko sekundi. Pazite da u tom trenu držite kičmu pravo. Nakon toga pomerite pogled gore i dole, a ako je potrebno, pomozite sebi rukama. Vežbe nakon carskog reza izvodite lagano i bez naglih pokreta. Nakon toga možete okretati glavu u krug, ponovo lagano.

Vremenom možete raditi vežbe u kojima ćete i ruke okretati prema iza zajedno s vratom i glavom, ali njih je bolje izvoditi tek nekoliko nedelja nakon porođaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa