Švedski fitnes trend koji čuva i zdravlje i okolinu

ploging
Foto: Craig Barritt / Getty images / Profimedia

Ploging je džoging, uobičajeno rekreativno trčanje, ali uz jedan, za naše prilike, pomalo neobičan dodatak - osobe koje trče usput sakupljaju otpatke u kese koje nose sa sobom.

Ploging, koji je nastao u Švedskoj, a potom se raširio svetom, zapravo je kombinacija termina „jogging“ i švedske reči „plocka upp“, što znači pokupiti, podići…

Plogeri trče ili hodaju, odnosno praktikuju svoj uobičajeni fitnes ritam, i samo se povremeno sagnu da dohvate pikavac, papirić, konzervu, plastičnu bocu. Nije problem proći pored ostavljenog smeća, neko će ga već počistiti, posebno u gradu, ali jeste problem ne osećati nikavu odgovornost – smatraju oni.

Rekreativci koji džogiraju u prirodi uglavnom potvrđuju da su često spontano uklanjali komade smeća i dok nisu znali da je ta aktivnost dobila ime. Jednostavno, bez otpadaka je okruženje lepše. Pritom, ako se s vremena na vreme trčanju ili hodanju doda čučanj, sagoreva se, očekivano, više kalorija, a razvija se i fleksibilnost tela, kao i osećaj za ravnotežu, pišu na sajtu Dan u Beogradu.

Zadovoljstvo što doprinosimo opštem dobru i iza sebe ostavljamo čiste travnjake i staze ima psihološke prednosti. Uz sve to, obraćanjem pažnje na smeće postajemo svesni koliko ga ima, i spremniji da se na sve raspoložive načine borimo za čist grad.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO:

POSNA DIJETA