Stručnjak za začine otkriva treba li uopšte ljuštiti đumbir

đumbir
Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Upotreba đumbira u kuhinji najbolji je način da dodate ukus baš svakom jelu, a stručnjakinja za začine otkriva da li ga je potrebno ljuštiti.

Zdravstveni benefiti ovog mirisnog začina su brojni – ne samo da će poboljšati probavu već će i ublažiti upale. A ovo su sasvim dovoljni razlozi da ga koristite što češće. A kod korišćenja svežeg đumbira većina polazi od pretpostavke da ga je pre upotrebe potrebno oljuštiti! I tako u smeću završi mnogo mirisnog svežeg začina. Izgleda da sve radimo pogrešno…

Naime, jedini tačan odgovor na pitanje kako najbolje oljuštiti đumbir je  – ne treba da ga ljuštite uopšte. Dr Kančan Koja, stručnjakinja za začine, otkriva da je kora đumbira jestiva, pa ljuštenje nije neophodno. Prema njenim rečima, u kori se nalazi dvaput više korisnih polifenola nego u ‘mesu’ i – još važnije, bogatija je jedinstvenim i različitim spojevima.

Budući da je kora pomalo vlaknasta, najbolje je koristiti je u supama ili čaju – odnosno onda kada ćete jelo ili napitak pre konzumacije procediti, piše MindBodyGreen, a prenosi lepotaizdravlje.ba.

Ipak, za sve one kojima bi ta vlakna smetala – Koja prepopručuje da đumbir “oljuštite” tako što ćete koru sastrugati kašikom. Tako ćete sačuvati više svežeg mirisnog začina nego kada biste upotrebili nož ili alatku za ljuštenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta