Esterhaze nalazi se na spisku torti koje je najteže spremiti i za koju treba dosta vremena, ali i kulinarskih veština. Niko nikada nije uspeo da napravi ovu poslasticu kao moja baka, i to je tako.
Nje više nema, ali ostao je rokovnik sa njenim receptima. Ovo je starinski i onaj pravi-pravcati recept za esterhazi ili kako smo ga baba i ja zvali – esterhaze.
I pre nego što pročitate recept važno je da napomenem da pored same torte vrhunac njenog ukrašavanja su bile kupole koje je baba Vida pravila za svaki rođendan.
Recept moje bake Vidosave za esterhaze
- – 400 gr lešnika peći i samleti
- 200 gr šećera ispržiti bez vode i razliti u šerpu podmazanu uljem. Kada se ohladi samleti
- Umutiti 15 belanaca sa 300 gr šećera i 260 gr lešnika, 2 kašike brašna. Ispeći tri kore (malo vode da ogrezne)
- Ušpinovati 300 gr šećera (gušće nego za slatko dok ne pobeli). Taj vruć sirup sipati u već umućena žumanca bez šećera. Sve umutiti dok se ne ohladi i dok ne postane gusta masa. U ohlađeno staviti 250 gr putera, umućenog sa 4 kašike prah šećera.
- Ostatak lešnika i pržen šećer podeliti na tri dela. Filovati kore sa obe strane i posipati prvo lešnike sa prženim šećerom.
- Odozgo premazati filom i posuti lešnikom i šećerom.
- Napomena (10 kašika vode)